Sikeres orosz rakétakísérlet
2007. június 29., 09:25
Az orosz haditengerészeti flotta sikeres kísérletet hajtott végre csütörtökön az újgenerációs Bulava (Buzogány) interkontinentális ballisztikus rakétával - jelentette be Igor Digalo, a haditengerészet szóvivője.

A szilárd üzemanyagú rakétát a Fehér-tengeren hajózó Dimitrij Donszkoj atom-tengeralattjáróról bocsátották fel, s a rakétára szerelt robbanófejek a meghatározott paramétereknek megfelelően a kamcsatkai Kura gyakorlóterén csapódtak be. 2003 decembere óta eddig öt alkalommal tesztelt az orosz haditengerészet Bulavát, de az utolsó három kísérlet (2006 szeptemberében, októberében és decemberében) kudarcba fulladt. Még legalább tíz indítást kell végezni, és csak ezt követően - várhatóan 2008-ban - lesz hadrendbe állítható ez a rakétatípus a haditengerészetnél.

A Bulava rakéta (NATO kódjele SS-NX-30) fejrésze tíz darab, önállóan vezérelhető nukleáris robbanótöltetet tartalmazhat, hatótávolsága 8000 kilométer. Ezt a rakétát a legmodernebb, Borej osztályú atom-tengeralattjárók fegyverzetének szánják, mindegyiken 12 darabot helyeznek el belőlük. A Borej osztály első tagját, a Jurij Dolgorukij nevét viselő hadászati atom-tengeralattjárót idén áprilisban bocsátották vízre, az Alekszandr Nyevszkij és a Vlagyimir Monomah még nem készült el. A szeverodvinszki Szevmas hajógyárban 2015-ig várhatóan még további négy ilyen újgenerációs tengeralattjárót építenek meg.

Az orosz haditengerészet úgy tekinti, hogy a Borej osztályú tengeralattjárók a XXI. században az orosz hadászati nukleáris erők alapvető tengeri összetevőjét fogják adni.

MTI - fidesz.hu