ENSZ-illetékessel tárgyalt Verespatakról Olajos
2007. június 29., 09:54
Az ENSZ Fejlesztési Ügynökségének (UNDP) európai régióért felelős vezetőjével, Kori Udovickivel tartott megbeszélést Olajos Péter (MDF) európai parlamenti képviselő a verespataki bányaberuházás ügyében - közölte a képviselő csütörtökön az MTI-vel. Korábban több levelet is váltottak a témában.

Az Udovicki brüsszeli látogatása alkalmából tartott megbeszélés célja az volt, hogy az UNDP esetleges szerepét tisztázzák a projekt körül.

A magyar sajtó korábban több helyen beszámolt arról, hogy az UNDP és a bányaberuházást jegyző Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) között tárgyalások folytak: "az ENSZ szervezet ugyanis minden valószínűség szerint részese kíván lenni Európa legnagyobb aranybánya tervének", "Verespatak fenntartható fejlődésére vonatkozó tervekről avagy zöldrefestésről tárgyalt a Gabriel Resources és az UNDP. Az ENSZ elfogadja a Gabriel Resources kanadai bányatársaság 20 millió dolláros ajánlatát?" - ilyen és ehhez hasonló szalagcímek miatt Olajos Péter egyenesen az illetékes szervezet vezetőjéhez fordult magyarázatért a közlemény szerint.

A brüsszeli ENSZ-székházban tartott megbeszélésen elhangzott, hogy a nagybányai ciánkatasztrófa óta számos előrelépés történt az uniós bányaszabályozásban. Olajos biztosította tárgyalópartnerét arról, hogy a verespataki beruházást az uniós döntéshozók szoros figyelemmel kísérik. Erre jó példa a június 25-én tartott meghallgatás, amelyet az Európai Parlament petíciós bizottsága előtt tartottak a cseh Bankwatch Network kezdeményezésére a verespataki beruházó környezetvédelmi hatástanulmánya körül felvetődött szabálytalanságokkal kapcsolatban. A parlament korábban már tényfeltáró bizottságot küldött a helyszínre, azóta is kiemelt érdeklődés övezi a hasonló bányanyitásokat.

Kori Udovicki a látogatás során elmondta, hogy az UNDP-nél történt tavaszi kinevezését követően az egyik ügy, amelyet közelebbről megvizsgált Olajos Péter levelének hatására, az UNDP esetleges verespataki közreműködése volt. Leírásában az UNDP-t egy erősen decentralizált szervezetként mutatta be, így az ehhez hasonló megkeresések rendkívül hasznosak abban, hogy a New York-i központ figyelmét ráirányítsák a problémás kérdésekre.

A felek megegyeztek abban, hogy továbbra is tájékoztatják egymást a fejleményekről, illetve Olajos Péter ígéretet kapott arra, hogy a folyamat átláthatóságát minden eszközzel biztosítani fogják.

MTI - fidesz.hu