Mától fizethetjük a minimális társasági adót
2007. július 1., 10:30
Július elsején lépett hatályba a minimális társasági adó fizetését előíró törvény, amelyet május közepén fogadott el az Országgyűlés. Elődjét, az elvárt adót az Alkotmánybíróság megsemmisítette. Az uno.hu híre.

Az új szabály értelmében ha a vállalkozó, illetve a vállalkozás adózás előtti eredménye nem éri el a bevétel 2 százalékát, akkor két választása lehet: mégis befizeti a nyereségminimum után a társasági adót (a bevétel 16 százaléka), vagy bevallás-kiegészítő nyomtatványt küld az APEH-nek, amely aztán esetleg vizsgálatot rendel el nála.

Azok a vállalkozók, vagy vállalkozások, amelyeknél az APEH kockázatelemző programja nyomán vizsgálat indul, levélben kapnak erről értesítést. Az ellenőrzést az APEH-nek a kiválasztástól számított egy éven belül kell megtennie.

A bevallás-kiegészítő nyomtatványon körülbelül 20 adat alapján az APEH ellenőrzi, hogy indokoltak-e az elszámolt különféle költségek, például reklámkiadás, piackutatási költség, oktatásra fordított pénz. Azt az adózónak kell bizonyítania, hogy valóban minden elszámolt kiadás indokolt volt. Ha az adóhivatal nem fogadja el a kimutatott költségek egy részét, akkor becsléssel állapítja meg a cég nyereségét, ami után az adót fizetni kell.

uno.hu

fidesz.hu