APEH: a próbavásárlások több mint felénél volt szabálytalanság
2007. július 3., 07:58
Száz próbavásárlásból 43 esetben egyáltalán nem adtak nyugtát, de további 17-nél is voltak szabálytalanságok a Dunakanyarban. Az ellenőrzés-sorozat arra is fényt derített, hogy csak az alkalmazottak töredékét foglalkoztatják szabályosan és a feketemunkások több mint a fele az építőiparból került ki. Az ellenőrök több mint 90 millió forint bírságot szabtak ki négy hét alatt.

A feketegazdaság visszaszorítása érdekében egy hónapon át vizsgálódott a Dunakanyarban az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség, az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség és a Vám- és Pénzügyőrség. A május 29-étől június 24-ig tartott akcióban mintegy 340 ellenőr vett részt.

Azt vizsgálták, hogy a vásárlások alkalmával adnak-e nyugtát a kereskedők, de azt is nézték, hogy a törvényeknek megfelelően foglalkoztatják-e a dolgozókat és hogy a forgalmazott áru eredetét tudják-e igazolni. Az APEH közleménye szerint száz nyugta- és számlaadási kötelezettség teljesítésére irányuló vizsgálatból 60 ellenőrzés állapított meg hiányosságot, melyből 43 esetben az adózók egyáltalán nem adtak nyugtát, további 17-en kisebb szabálytalanságot vétettek. A szabálytalankodókra hárommillió forint bírságot szabtak ki.

Az ellenőrök 61 cégnél összesen 139 dolgozó munkaviszonyát vizsgálták meg. Kiderült, hogy közülük csak 21-et foglalkoztattak szabályosan. 18-ról egyértelműen kiderült, hogy nem volt bejelentve, a többi esetben további adategyeztetésre van szükség a vizsgálat lezárásához. Azoknál a cégeknél, ahol feketemunkára bukkantak, 12 napra bezáratták az üzletet vagy átmenetileg felfüggesztették a tevékenységét. A mulasztási bírság meghaladja az egymillió forintot.

A helyszíni ellenőrzések során 67 esetben a forgalmazott áruk eredetét is vizsgálták az APEH ellenőrök. A vizsgálat alá vont adózók fele a helyszínen tartott áruk eredetét nem tudta hitelt érdemlően igazolni, a vizsgálatok tovább folytatódnak.

A Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség 111 kereskedelmi és vendéglátóhelyet ellenőrzött. 93 üzletben bukkantak valamilyen szabálytalanságra. A felügyelők több mint százezer terméket vizsgáltak, mintegy 8 ezernél fordult elő valamilyen hiányosság. Büntetést azért szabtak ki, ha hiányzott az árcímke, a használati útmutató vagy a beszerzési bizonylat. A vendéglátókban a nyersanyagok mérésére szolgáló mérlegek több esetben nem voltak hitelesítve, vagy éppen a fagylaltról nem vezették a forgalmi naplót, a tégelyekről hiányoztak a jelölések. A hiányosságok miatt 8 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabnak ki hamarosan.

A Munkaügyi Főfelügyelőség is rengeteg szabálytalansággal találkozott

Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség elsősorban a munkavállalók alkalmazásával kapcsolatos szabályok, előírások, betartását vizsgálta. A felügyelők az építőipar, a vendéglátás és a kereskedelem területén 203 munkáltatónál 980 munkavállalót vontak be az ellenőrzésbe. A munkáltatók közül 162-en követtek el szabálytalanságot ez 487 munkavállalót érintett. A felügyelők 321 esetben állapítottak meg fekete munkát: a bejelentés nélkül dolgozók 55 százalékát az építőiparban foglalkoztatták.

A felügyelők számtalan hiányosságot regisztráltak: a munkásokat többet dolgoztatják, mint az előírások engednék, a napi és heti pihenőidőt, szabadságokat nem, vagy nem időben adták ki. A jogsértések miatti munkaügyi bírság meghaladja a 71 millió forintot, emellett a külföldiek engedély nélküli foglalkoztatása miatt a munkaadókat közel 8 millió forint befizetésére kötelezték.

A VPOP az egészségre káros anyagokat is talált

A Vám- és Pénzügyőrség munkatársai 98 vendéglátóhelyen ellenőriztek, és 34 üzletben fedeztek fel valamilyen jogsértést, az egyik helyen például olyan italt találtak, melyben az egészségre káros denaturáló szert mutattak ki a műszerek. A pénzügyőrök összesen több mint egymillió forintos bírságot szabtak ki a szabályszegőkre.

hirtv.hu - fidesz.hu