"Bűnös települések" vezetői tiltakoztak
2007. július 4., 12:42
Debrecenben, a Regionális Fejlesztési Ügynökség épülete előtt 16 polgármester, kistérségi vezető, valamint Rácz Róbert, a Regionális Fejlesztési Tanács társelnöke, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke tiltakozott a tanács június 27-i döntése ellen, melynek értelmében a megye 21 települése semmilyen támogatást nem nyert a decentralizált pályázati források felosztásából.

A tiltakozók szerint az 1,2 milliárd Ft felhasználásáról nem szakmai, hanem politikai döntés született: "véletlenül" ellenzéki, vagy független vezetésű települések maradtak ki a fejlesztési forrásokból, amire az elmúlt évtizedben nem volt példa! Rácz Róbert - aki már több, mint 10 éve vesz részt önkormányzati munkában - elmondta: forrás és levegő nélkül maradnak ezek a települések, amelyek sorsáról nem választott képviselők, hanem a minisztérium delegáltjai döntöttek, azaz Lamperth Mónika ígéretének betartása tetten érhető a mostani döntésnél.

Tasó László országgyűlési képviselő, Nyíradony polgármestere, egyenesen megkérdőjelezte a fejlesztési ügynökség létjogosultságát, hiszen pártkatonák, minisztériumi küldöttek döntenek saját pártállásuk szerint a támogatások odaítélésénél. "Nem lakosságarányosan, a rászorultság alapján, hanem pártszínek alapján döntöttek a támogatásokról" - fogalmazott. Előrevetítette: az uniós forrásokhoz is hasonlóképpen jutnak hozzá a települések, ha hagyjuk. A politikus azt javasolta, a következő regionális tanácsülésen az állampolgárok minél nagyobb részvételükkel fejezzék ki ellenérzésüket a döntési mechanizmus ellen.

A tájékoztató végén valamennyi jelenlévő aláírta azt a petíciót, melyet Gazda László regionális tanácselnöknek címeztek, s melyben a döntés újratárgyalását kezdeményezik.

Szöveg: Nyírő Gizella