Akkor mit tud az új főkapitány?
2007. július 5., 13:10

A mai napon a Társaság a Szabadságjogokért civil jogvédő szervezet is megállapította, hogy a tavaly ősszel a rendőrség által használt fegyverek nem nevezhetők törvényes kényszerítő eszközöknek, mivel nem voltak rendszerbe állítva.

A Fővárosi Nyomozó Ügyészség korábban ugyanerre a megállapításra jutott, ám ennek ellenére az új országos rendőrfőkapitány, Bencze József ma nem tudott válaszolni az újságírók ezzel a témával kapcsolatos kérdéseire. Mégis hogyan képzeli el a kormány a rendőrség erkölcsi megújulását, ha az e célból kinevezett főkapitány maga ismeri be: fogalma sincs arról, hogy az őszi brutális rendőrtámadások idején mivel lőtték az embereket?

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség felszólítja a kormányt, hogy ha már a jelek szerint képtelen kezelni a káoszt és a fejetlenséget a rendőri vezetésben, legalább erkölcsi, anyagi és lelki kártérítést biztosítson azoknak az embereknek, akiknek súlyos, esetenként maradandó sérülésekben vagy több hónapig tartó indokolatlan megalázó eljárásban volt részük a brutális rendőri fellépés után.

Budapest, 2007. július 5.

Balog Zoltán (Fidesz)
Az Országgyűlés emberi jog, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottságának elnöke