Kötvénykibocsátásról döntött a somogyi önkormányzat
2007. július 5., 18:36
Likviditási gondjai enyhítésére 1,2 milliárd forint értékű kötvénykibocsátásról, valamint további 800 millió forint igénybevételének elvi lehetőségéről döntött csütörtöki ülésén a Somogy megyei közgyűlés.

Az előterjesztést a Fidesz-KDNP és az MSZP-SZDSZ frakció megszavazta, a Somogyért Egyesület nem támogatta. A megállapodás szerinti moratóriummal 10 év alatt visszafizetendő összeg fedezeteként a fonyódligeti gyermektábor szolgál.

"Nagyon nehéz helyzetben van a megyei önkormányzat" - indokolta a döntést Gelencsér Attila (Fidesz), a közgyűlés elnöke a testület ülését követő sajtótájékoztatón. Hozzátette: az egyik legnagyobb nehézséget a megye fenntartásában lévő kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház jelenti, támogatása az egyik legfontosabb feladat.

Tájékoztatása szerint a pénzügyi stabilitást biztosító összegből 500 millió forintot a súlyponti kórház vehet igénybe - 300 millió forintot lejárt határidejű számlák kifizetésére, 200 millió forintot fejlesztésekre - közel 300 millió forintot a megyei önkormányzat, illetve az intézmények lejárt határidejű számláinak kifizetésére, 350 millió forintot bérhitelre, a fennmaradó összeget pedig az önkormányzat folyószámlahitelének csökkentésére fordítják.

Repa Imre, a kórház főigazgatója közölte: jelenleg 140 millió forint lejárt határidejű számlát kell kiegyenlíteniük, továbbá 160 millió forint a "mosdósi örökség", amely a kaposvári és a mosdósi kórház összevonásából ered.

A közgyűlés döntésének értelmében a fejlesztésre fordítható összeget egy, a kórház számára bevételt jelentő közforgalmi gyógyszertár építésére, feltöltésére költi - tette hozzá.

A főigazgató hangsúlyozta: a megítélt támogatást, s annak kamatait a kórház fizeti vissza.

MTI - fidesz.hu