Pert nyert a Bolyai Kezdeményező Bizottság elnöke
2007. július 10., 09:50
Jogerősen pert nyert a bíróságon Bodó Barna, a Bolyai Kezdeményező Bizottság (BKB) elnöke a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) rektora ellen, miután a felsőoktatási intézmény vezetősége 2006-ban írásbeli figyelmeztetésben részesítette az önálló állami magyar egyetemért és a különálló magyar karokért küzdő civil szervezet vezetőjét.

A hírről maga Bodó Barna tájékoztatta hétfőn az MTI-t. A temesvári bírói ítélet szerint a fegyelmi kirovásakor az egyetem vezetősége egyrészt nem tartotta tiszteletben a procedurális szabályokat, másrészt pedig nem tudta bebizonyítani a Bodó ellen felhozott vádpontokat. Bodó emlékeztetett arra, hogy tavaly július közepén Hantz Péter adjunktust megrovásban, a BKB elnökét pedig írásbeli figyelmeztetésben részesítette a BBTE vezetősége. Azzal vádolták őket, hogy a BKB vezetőiként kifejtett tevékenységük révén hamis adatokat terjesztettek, és lejáratták a kolozsvári egyetemet.

A temesvári törvényszék április elején tárgyalta alapfokon a BBTE és rektora ellen indított munkaügyi pert, és helyt adott Bodó Barna felperes kérelmének, vagyis az egyetemet a fegyelmi büntetés visszavonására és a perköltségek kifizetésére kötelezte. Az akkori határozat ellen az egyetem fellebbezett, de ezt elutasították, így a bírák immár jogerősen is Bodónak adtak igazat.

A BBTE és a BKB közötti háború 2005 őszén kezdődött, amikor a magyar oktatók egy részét tömörítő civil szervezet Erdély fontosabb egyetemi városaiban tüntetéseket szervezett az önálló állami magyar egyetem visszaállítása érdekében. A BKB-sok a BBTE-n belüli magyar karok létrehozása mellett is síkra szálltak. Azt kifogásolták, hogy a közel tízezer magyar diákot befogadó, s ezzel az erdélyi magyar felsőoktatás legfontosabb intézményének számító egyetemen sérül a multikulturalitás elve, hiszen épületeinek falairól hiányoznak a magyar feliratok.

A felek közötti konfrontáció tavaly ősszel érte el a csúcspontot, amikor Hantz Péter arra vállalkozott, hogy saját kezűleg helyezzen el magyar feliratú táblákat a BBTE épületeiben. Kísérletét megakadályozták, majd a BKB másik frontemberével, Kovács Lehellel együtt eltávolították az egyetemről.

MTI - fidesz.hu