Tőkés László az EP elnökével folytatott megbeszélést Strasbourgban
2007. július 11., 07:32
Minden olyan kisebbségi követelésnek helye van, beleértve az autonómiát is, ami hozzásegíti a romániai magyar kisebbséget identitása megőrzéséhez, s nem sérti Románia területi integritását - ezt közölte kedden Strasbourgban romániai magyar politikusokkal Hans-Gert Pöttering, az Európai Parlament elnöke Tőkés László református püspök beszámolója szerint.

Mint Tőkés az MTI-nek telefonon elmondta, ő maga és Fodor Imre (az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács, illetve a Székely Nemzeti Tanács elnökei) azért jöttek Strasbourgba, hogy ott tájékoztató és lobbitevékenységet folytassanak az erdélyi magyarság érdekében. Pöttering mellett több külföldi, illetve magyar EP-képviselővel is találkoztak, s a tanácskozásokon egyebek mellett azt kérték: az EU erősítse meg a Románia által a felvételkor vállalt kötelezettségek betartásának ellenőrzését.

Tőkés elmondta: mindenekelőtt gratuláltak Pötteringnek, mert úgy tudják, hogy az EU-parlament elnökének jelentős szerepe volt az uniós alkotmány elutasítása miatt kialakult válság megoldásában, a kivezető út megtalálásában. Örömüket fejezték ki, hogy az új reformszerződés tervezetében továbbra is szerepel a kisebbségvédelem ügye.

Tájékoztatták Pötteringet a román csatlakozás óta eltelt fél év tapasztalatairól, s elmondták: nem kétséges, hogy a csatlakozás nyomán Románia bizonyos fokú, szerény előrehaladást ért el. Az is nyilvánvaló viszont, hogy önmagában a csatlakozás nem oldja meg a korrupció ügyét, a pártatlan igazságszolgáltatás terén lévő hiányosságokat, sem a kisebbségi kérdéseket. Felhívták Pöttering figyelmét olyan, az elmúlt két év Romániáról szóló országjelentéseiben már szereplő fontos kérdésekre, mint a kommunizmus alatt elkobzott tulajdonok visszaszolgáltatása, a magyar felsőoktatás kérdése, a szubszidiaritás és az önkormányzatiság, a szubszidiaritás és a kulturális autonómia ügye. Pöttering Tőkés szerint ígéretet tett, hogy ezekben a kérdésekben továbbra is követni fogják a romániai helyzet alakulását.

A megbeszéléseken szóba került a romániai belpolitikai helyzet is, így a köztársasági elnök, Traian Basescu elmozdítását célzó, ám kudarcot vallott népszavazás ügye. Tőkés szerint elmondták: bár Basescu nézetei kisebbségi szempontból nem sokban különböznek a többi vezető román politikustól, de a korrupció elleni fellépésben, a kommunista bűnök leleplezésében, a secus dossziék átadásában példás eredményt mutat fel. "Sajnálatosnak tartjuk, hogy a magyarságot az RMDSZ belerángatta ebbe az áldatlan népszavazási ügybe" - mondta Tőkés. Szerinte Basescu megerősítésével megszilárdult a romániai belpolitikai helyzet, s adva vannak az uniós reformok folytatásának feltételei.

Végül a közelgő romániai EP-választásokról szólva a püspök elmondta az MTI-nek: ő kérte tárgyalópartnereit, hogy monitorozzák, ellenőrizzék a romániai helyzetet a voksolás előtt. Nehogy ugyanaz forduljon elő, mint 3 éve, amikor a választási procedúra révén a Magyar Polgári Szövetséget egyoldalúan kiszorították a választásokból. "Még mindig fennáll a veszélye annak, hogy Romániában a szabad választás nem érvényesül: de én remélem, hogy 140 ezer támogató aláírással a hátam mögött elindulhatok a választásokon" - mondta Tőkés.

MTI - fidesz.hu