Vártnál magasabb a júniusi infláció
2007. július 11., 10:10
Idén júniusban az egyhavi átlagos fogyasztóiár-emelkedés 0,4 százalék volt, 2006. júniushoz viszonyítva pedig 8,6 százalékkal növekedtek az árak - közölte a KSH. Az elemzők 8,5 százalékot vártak.

Elemzők az adat publikálása előtt arra számítottak, hogy júniusban megtorpant az infláció áprilisban elkezdődött mérsékelt ütemű csökkenése: a Napi Online által készített júniusi konszenzus 8,5 százalék volt, ez megegyezik a májusi drágulás mértékével - ráadásul többen 8,6 százalékot is elképzelhetőnek tartottak. A NAPI-konszenzus 5,2 százalékos év/év inflációval számolt decemberre és 3,4 százalékkal a jövő év végére. A piac szerint a jegybank mostani háromszázalékos középtávú célját várhatóan 2009 első negyedévében éri el.

Idén, az első hat hónapban, átlagosan szintén 8,6 százalékkal voltak magasabbak az árak, mint az előző év azonos időszakában. 1 hónap alatt - 2007. májushoz viszonyítva - az élelmiszerek árai 0,3 százalékkal emelkedtek. Növekedett a szalámi, szárazkolbász, sonka (1,5 százalék), a baromfihús (1,4 százalék), a sajt (0,9 százalék), valamint a kenyér (0,7 százalék) ára. Árcsökkenés következett be a tojás (1,6 százalék), az étolaj (1,5 százalék) és a sertéshús (0,9 százalék) esetében. Az idényáras élelmiszerek nélkül számítva az élelmiszerek árai az előző hónaphoz képest 0,4 százalékkal drágultak.

A legnagyobb mértékben az egyéb cikkek árai emelkedtek (0,7 százalék), ezen belül a járműüzemanyag-árak 2,7 százalékkal drágultak. Átlag feletti árnövekedés (0,5 százalék) volt megfigyelhető a szolgáltatások esetében, ezen belül az üdülési szolgáltatásokért átlagosan 5,0 százalékkal kellett többet fizetni. A háztartási energia árai az átlaggal megegyező mértékben emelkedtek. A szeszes italok, dohányáruk esetében kis mértékű (0,1 százalék) árnövekedés volt megfigyelhető. A tartós fogyasztási cikkek, valamint a ruházkodási cikkek esetében árcsökkenés (0,1-0,1 százalék) következett be.

12 hónap alatt, 2006. júniushoz viszonyítva, az élelmiszerek árai az átlagosnál nagyobb mértékben, 10,5 százalékkal emelkedtek. Ezen belül jelentősen drágultak a péksütemények 32,6, a liszt 31,8, a kenyér 23,5, a baromfihús 16,9, a tojás 13,2, valamint a cukor 12,3 százalékkal. A háztartási energia átlag feletti 32,1 százalékos áremelkedésén belül, a vezetékes gáz 53,3, a távfűtés 41,7, az elektromos energia ára 21,2 százalékkal nőtt. A szolgáltatások 8,4 százalékos áremelkedésén belül a csatornadíj 16,8, a szemétszállítás díja 15,0, a vízdíj 12,6 százalékkal nőtt. Átlag alatti áremelkedés volt tapasztalható a szeszes italok, dohányáruk (7,0 százalék), az egyéb cikkek (3,5 százalék), valamint a ruházkodási cikkek (1,4 százalék) esetében is. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2006. júniusban.

napigazdasag.hu - fidesz.hu