Gyurcsány Ferenc és a nyugdíjasok - a Fidesz véleménye:
2007. július 11., 14:45

A kormánypártok a választási ígéreteikkel becsapták a nyugdíjasokat és az időseket is. Azt ígérték, hogy igazságosabbá teszik a nyugdíjrendszert, biztonságosabbá az idősek mindennapjait, folytatják a nyugdíjak gyors felzárkóztatását.
Az MSZP-SZDSZ-kormány célkitűzései - mint frissen megkötött paktumuk pontjai mutatják - ezekkel épp ellentétesek. E program szerint "a szociális ellátások rendszerében paradigmaváltásra van szükség". Ezt úgy kell érteni, hogy tönkretesznek mindent. A rendszer mindenképpen javításra szorul, de eddig legalább őrizte az igazságosság és szolidaritás nyomait.

A Gyurcsány-kormány eddigi szociális intézkedései szimpla szociális átverések. Az MSZP-SZDSZ kormány öngondoskodásra építené a jövőt, de háttérbe szorítja a közgondoskodást, továbbá a rászorultság elvét hirdető segélyezési gyakorlata az alacsonyabb jövedelmű családokat és az elesett embereket egyre inkább a hatalomtól teszi függővé, és reményt sem ad arra, hogy helyzetük javuljon.

3,3 millió nyugdíjas és szegény él hazánkban, ebből több mint 1 millióan kevesebb, mint havi 50 ezer forintból élhetnek. A tények és a számok azt mutatják, hogy a nyugdíjak reálértéke tovább csökken, legalább 4 százalékkal. Gyurcsány Ferenc egyik tavaly tett ígérete szerint éves átlagban legfeljebb 2-3 százalékos fogyasztói árszínvonal-növekedés lesz. Ezzel szemben brutális mértékű - 10 százalék feletti - az időseket, a nyugdíjasokat érintő infláció mértéke, vagyis az általános inflációs rátánál is lényegesen magasabb! Ezen belül az energiahordozók inflációja elérheti akár a 25-30%-ot is a nyugdíjas megélhetési kosárban. Erre már januárban utaltunk.

Az újabb és újabb látszat kormányzati intézkedések, megszorítások a nyugdíjasok életét erőteljesebben befolyásolják. Például az egészségügyi "reformnak" nevezett ámokfutás, a vizitdíj és a kórházi napidíj, melyek az idősek fenntartható életminőségét és egészségét veszélyeztetik.

Budapest, 2007. július 11.

Iván László (Fidesz)
az Országgyűlés Ifjúsági, szociális és családügyi bizottságának tagja