Átlátható repülőjegy-árakat szorgalmaz az Európai Parlament
2007. július 12., 09:42
A repülőgép-jegyárak nagyobb átláthatóságát, könnyebb összehasonlíthatóságát sürgette az Európai Parlament szerdán első olvasatban elfogadott határozatában.

A dokumentum szerint - amely most a tagállamok elé kerül, s azoknak is jóvá kellene hagyniuk, hogy érvénybe léphessen - a légi utasoknak joguk van ahhoz, hogy egyértelmű és teljes körű tájékoztatást kapjanak arról, összesen mennyit kell fizetniük a repülőjegyért. Éppen ezért az Európai Parlament fellépne egyes légitársaságok azon gyakorlata ellen, hogy a meghirdetett árba nem számolnak bele több, az utas által mindenképpen kifizetendő adót, díjat.

A határozat szerint a meghirdetett árnak - legyen az közzétéve akár az interneten, akár másutt - az összes, a közzétételkor ismert adót, kötelező illetéket, pótlékot és díjat tartalmaznia kell. Azaz nem lehetne 1 euróért (fontért, forintért, stb.) kínálni a repülőjegyeket, amikor a végösszeg nyilván nem ennyi lesz.

MTI - fidesz.hu