Egyre nő a fizetésképtelenség
2007. július 12., 12:48
Drasztikusan, 29 százalékkal nőtt az idei első fél évben a fizetésképtelen cégek száma - közölte legfrissebb felmérésének eredményét a Coface Hungary hitelminősítő és adósságbehajtó cég tegnap Budapesten. A Magyar Hírlap tudósítása.

A fizetésképtelenségi eljárásokat vizsgálva a Coface arra a megállapításra jutott, hogy százalékos arányban jelentős mértékben, negyven százalékkal nőtt az idei első fél évben a csődeljárások száma, de ez abszolút számban mindössze tizennégyet jelent az egy évvel korábbi tízzel szemben.

Mikael C. Szabo, a hitelminősítő cég ügyvezetője szerint még mindig nagyon kevés a valódi, a cégek megmentésére irányuló csődeljárás. A kutatásvezető szerint a magyar mentalitásnak nem felel meg a hitelezők által tanúsított önmérséklet, az együttműködési készség a nem fizető cégek megmentésére.

Sokkal inkább jellemző az "aki nem fizet, pusztuljon el" vélekedés. Másfelől viszont a nem fizető cégek a végelszámolások számaiban követhetők nyomon. Végelszámoláskor ugyanis a cég ügyvezetője a felszámoló, és így feltűnés nélkül át tudja menteni a vagyont egy új cégbe. Rövid az az idő is, amíg a végelszámolást kezdeményező céggel szemben a hitelezők felszámolást kezdeményezhetnek, így a fizetni nem akaró cégek sikerrel tudnak eltűnni a hitelezőik elől.

Ez a gyakorlat egyre általánosabb, amit a legfrissebb adatok is igazolnak: amíg 2006. első fél évében 2641 végelszámolás volt, addig az idei első hat hónapban ez a szám már 64 százalékkal magasabb, azaz 4323 volt. Ugyanebben az időszakban a felszámolások száma 4645-ről 5053-ra emelkedett.

Szabo szerint hibás lépés volt kivenni a csődtörvény hatálya alól a végelszámolást. A vállalati gyakorlat azt mutatja, hogy a végelszámolás nem arra szolgál ma Magyarországon, ami a jogszabályalkotók szándéka lenne. Vagyis nem a tevékenységét befejező társaságot megszüntető eszköze ez az eljárás, hanem főként arra szolgál, hogy a nagy tartozásokat felhalmozó cégek új vállalkozásban folytassák tevékenységüket. Ezt Szabo szerint az támasztja alá, hogy az újonnan létrehozott cégek kilencven százaléka nem új, korábban céggel nem rendelkező tulajdonosokat takar.

Az évente 45 ezer cégminősítést végző Coface arra a következtetésre jutott a vállalkozások mérlegeinek tanulmányozása után, hogy a hazai cégek 98 százaléka küzd a partnereinek nemfizetésétől.

A Coface felmérésében vizsgálta az ágazati sajátosságokat is. E szerint legnagyobb mértékben a kereskedelmet és az építőipart jellemzik a fizetésképtelenség miatti cégmegszűnések. A kereskedelemben az első fél évben 2676 eljárás indult, az építőiparban pedig 1532. Előbbi az összes eljárás 28,5 százalékát teszi ki, utóbbi 16,3 százalékot.

Zelei Béla, Magyar Hírlap

fidesz.hu