A vártnál is kisebb a málnatermés Nógrád megyében
2007. július 12., 14:51
Már a tavalyi 300 tonnás málnatermés is gyenge volt, ám ennek mindössze a felét tudják betakarítani Nógrád megyében az idén - közölte az MTI-vel a megye legnagyobb átvevő cégének vezetője.

A korábbi aszályos idő, a május eleji fagykár, majd a jégverés miatt egyébként is gyenge szezonra számítottak, ám a megcélzott 300 tonna helyett is csak 150 tonna málnát tudnak betakarítani - mondta a nézsai Frigoland Hűtő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója. Ilyen rossz év még nem volt - jelentette ki Tóth József.

A kft. 2005-ben még 480 tonna gyümölcsöt vett át a termelőktől.

A Frigoland saját, 6,5 hektáros területén termeli, emellett Nyugat-Nógrád 22-25 településéről veszi át a málnát, amit 95 százalékban Nyugat-Európában értékesít.

Az alacsony termés miatt a korábbihoz képest emelkedtek a felvásárlási árak, a hét végéig tartó szüret idején a malling málna kilóját 250 forintért veszi át a társaság, a fertődiért 300 forintot fizettek, ennek ára 320 forintra emelkedett.

Tóth József elmondta: a bevételi forrás növelése miatt bértárolási lehetőséget keresnek, illetve feketeszederből próbálnak többet felvásárolni, amiből jó termésre van kilátás, ám ennek termesztése nem jellemző Nógrád megyében, Borsod és Heves megyéből veszik a szedret.

MTI - fidesz.hu