Több száz Fatah-fegyveres alkut kötött Izraellel
2007. július 15., 14:02
Alkut kötött a Fatah palesztin mozgalom csaknem kétszáz fegyverese Izraellel, vállalva, hogy nem támad izraeli célpontokat, cserében azért, hogy lekerüljön a zsidó állam által körözött személyek listájáról.

A ciszjordániai Fatah-tagokkal kötött egyezség - amelynek részeként Izrael ígéretet tett arra, hogy felfüggeszti az ajánlatot aláíró Fatah-tagok utáni hajtóvadászatot - az iszlamista Hamásszal ádáz hatalmi harcot vívó Mahmúd Abbász palesztin elnök pozíciójának a megerősítését szolgálja. Hírek szerint 206 palesztin írta alá az amnesztiaajánlatot, de közülük 28-at az izraeliek kihúztak a listáról, mondván, az ő kezükhöz vér tapad. Rajta maradt a listán többek között Zakaríja Zubajda, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges szervezet dzseníni vezetője. Izrael három hónap elteltével egyenként ellenőrzi az ajánlatban vállaltak teljesítését, s ha ez megállapítható, az érintettek véglegesen lekerülnek a körözött személyek listájáról, s beléphetnek a Palesztin Hatóság biztonsági szerveinek valamelyikébe.

Az amnesztiajavaslatot Ehud Olmert izraeli kormányfő a palesztin elnökkel tartandó, hétfőre kitűzött találkozóján terjeszti elő. A csúcstalálkozót nagy valószínűséggel Jeruzsálemben tartják. A tárgyalás előtt tett izraeli engedmények sorába illeszkedik, hogy a zsidó állam Abbász elnök kérésére engedélyezi Nájef Havatme, a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért (DFLP) damaszkuszi székhelyű palesztin radikális szervezet idős vezetője számára, hogy beutazzon Ciszjordániába a Palesztinai Felszabadítási Szervezet(PFSZ) törvényhozó tanácsának ülésére. A DFLP a 70-es években véres merényleteket követett el izraeli célpontok ellen, de a 90-es évek vége óta mérsékeltebb álláspontra helyezkedik.

Olmert a hétfői csúcson hírek szerint átadja Abbász elnöknek az izraeli börtönökben fogva tartott, de a legutóbbi Olmert-Abbász találkozón született megállapodás értelmében szabadságát visszanyerő 250 palesztint felsoroló végleges listát. A névsor 85 százalékban Fatah-tagokból áll, a többiek különféle nem iszlamista szervezetek - például a DFLP - tagjai.

Avigdor Liberman, az izraeli kormány stratégiai ügyekért felelős minisztere, szélsőjobboldali pártvezér kijelentette: a tervezett izraeli lépések "a terrorizmus bátorításával" egyenlők. A palesztin elnök és az izraeli kormányfő legutóbb június 25-én tárgyalt egymással az egyiptomi Sarm-es-Sejkben. Akkor Ehud Olmert bejelentette a Palesztin Hatóságot megillető, Izrael által zárolt pénzek egy részének a felszabadítását. A találkozó óta eltelt időszakban 118 millió dollárt át is utaltak a Szalám Fajjád vezette palesztin szükségkormánynak.

MTI - fidesz.hu