Az ENSZ-főtitkár felajánlotta segítségét az izraeli-szíriai tárgyalásokhoz
2007. július 17., 11:16
Felajánlotta segítségét, az izraeli-szíriai tárgyalások elindításának megkönnyítéséhez hétfőn Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár.

A világszervezet első embere Ehud Olmert izraeli kormányfőmúlt heti kijelentésére reagált. Olmert múlt kedden az al-Arábíja televíziónak nyilatkozva közölte: kész a közvetlen tárgyalásokra Bassár el-Aszad szíriai elnökkel. Ugyanakkor két nappal később Cipi Livni izraeli külügyminiszter már elutasította a tárgyalásokat arra hivatkozva, hogy Damaszkusz támogatja az Izraellel szembenálló Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezetet. Livni a Le Nouvel Observateur című francia hetilapban hangsúlyozta: Szíria a terrorizmus támogatásának regionális központja, ráadásul szövetkezett Iránnal és az ő partnerségük veszélyt jelent.

Ban Ki Mun New York-i sajtókonferenciáján mindazonáltal üdvözölte a Szíriával való tárgyalásokra való izraeli szándékot. Az ENSZ-főtitkár kifejtette: "a színfalak mögött" azon is dolgozik, hogy szabadon engedjék az egy éve a Hezbollah fogságában lévő két izraeli katonát, akiknek határ menti elrablása kirobbantotta a tavaly júliusi háborút, és a palesztinok vezetőkkel is tárgyalt a Gázai övezetben fogva tartott izraeli katonáról. Ezekről azonban az ügyek "érzékenysége" miatt nem kívánt többet mondani.

MTI- fidesz.hu