Befutó helyet ajánlott az RMDSZ Tőkés Lászlónak
2007. július 17., 16:22
Felajánlotta a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Tőkés Lászlónak, hogy szerepeljen befutó helyen a szervezet európai parlamenti választási listáján - olvasható abban a közleményben, amelyet az RMDSZ juttatott el kedden az MTI-nek.

A Markó Béla RMDSZ-elnök által, a szervezet Állandó Tanácsának nevében aláírt dokumentum ismét meghívja az EMNT elnökét egy megbeszélésre, amelyen megtárgyalhatnák az együttműködés konkrét feltételeit. Szepessy László, a szövetség elnöki hivatalának igazgatója kedden az MTI-nek megismételte, hogy Markó Béla továbbra sem a Tusványos tábor keretében kíván egyeztetni Tőkéssel, de a jövő hét első felének bármely napján Marosvásárhelyen vagy Kolozsváron találkozna a református püspökkel.

Markó közleménye emlékeztet: az elmúlt tizenhét esztendőben az eredményes romániai magyar érdekvédelmet az tette lehetővé, hogy az RMDSZ erős képviselettel rendelkezett az önkormányzatokban és a román parlamentben. Markó szerint erre az erős, egységes képviseletre ezután éppúgy szükség van, mint eddig, hiszen nagymértékben az elkövetkező időszak politikai döntésein múlik, hogy milyen lesz Erdély, és ezen belül a magyarok által lakott régiók helyzete, akár az együttélés jogi kereteiről, akár a gazdasági és infrastrukturális fejlődés feltételeiről legyen szó.

Az ősszel megtartandó európai parlamenti választások esetében meg kell keresni az együttműködés módját - olvasható a közleményben -, hiszen senkinek sincsen joga kockára tenni a romániai magyarság brüsszeli képviseletét. Történelmi felelőtlenség lenne elfogultságból, hiúságból vagy kölcsönös sértettségből megosztani közösségünket, és eljátszani egy fontos lehetőséget.

Az RMDSZ a független jelöltként indulni szándékozó Tőkés Lászlóval több kérdésben nem ért egyet, és számos kérdésben ő sem ért egyet a Szövetséggel - állapítja meg a dokumentum. "Ennek ellenére hiteles személyiségnek tartjuk, és felajánljuk a választási együttműködést. Az RMDSZ valószínűleg külön indulva is átlépné az ötszázalékos küszöböt, de ezt nyilvánvalóan nem vehetjük biztosra akkor, amikor a romániai magyarság aránya mindössze hat és fél százalék körül van Romániában" - áll a közleményben.

Az ajánlatot viszont elsősorban nem ilyen számítások indokolják, hanem egy olyan új típusú együttműködés kialakítása, amely egyrészt tartósan biztosítja a romániai magyarság számára elengedhetetlenül szükséges politikai eszközöket, másrészt senki eszmei, elvi, ideológiai szabadságát nem korlátozza - olvasható a közleményben.

Ebben a szellemben javasolja az RMDSZ Állandó Tanácsa az EMNT elnökének, hogy szerepeljen bejutó helyen az RMDSZ európai parlamenti listáján, megteremtve ezáltal a romániai magyar összefogás listáját.

Az RMDSZ a várhatóan ősszel sorra kerülő romániai európai parlamenti választásokon minimum két, maximum három hely megszerzésére számít.

MTI- fidesz.hu