Megbukott a kormány kárenyhítési programja
2007. július 18., 14:22
Az újra megnyitott kárenyhítési alapba a hétfő éjféli határidőig mindössze 2900 gazda jelentkezett, miközben az országban több mint 20 ezer ültetvényen pusztított tavasszal a fagy.

A Gazdakörök szerint megbukott a kormány kárenyhítési próbálkozása, az újra megnyitott kárenyhítési alapba ugyanis a hétfő éjféli határidőig mindössze 2900 gazda jelentkezett, miközben az országban több mint 20 ezer ültetvényen pusztított tavasszal a fagy.

Budai Gyula, a Magosz szövetségi igazgatója szerint a csekély érdeklődés azt jelzi, hogy a gazdák nem bíznak a kormány kárenyhítési megoldásában, osztottak-szoroztak, és rájöttek: nem éri meg a bizonytalan a kárenyhítés fejében újabb pénzeket kifizetni. Így az a helyzet állt elő, mondja Budai, hogy miközben a fagy országosan 40-45 milliárd forintnyi termést pusztított el, az aszály rovására pedig eddig 80 milliárd forint írható, ezzel szemben egy 6-7 milliárdos kárenyhítés áll. A Magosz szerint érdemi kártérítésre van szükség, ezért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei szervezet jövő keddtől háromnapos demonstrációt tart.

hirtv.hu- fidesz.hu