Engedélyezték a kolozsvári Sapientia-ingatlan megépítését
2007. július 19., 14:55
Közel féléves várakozás után engedélyeztette Kolozsvár városi tanácsa, hogy megépülhessen a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) új ingatlanja, így hamarosan elkezdődhet a 3-4 millió euróra becsült beruházás megvalósítása - közölte csütörtökön Tonk Márton, az egyetem dékánja.

A magyar költségvetésből finanszírozott egyetem vezetője elmondta: az épület Kolozsvár központjában kap helyet, így technikai okok miatt nem volt könnyű megszerezni a kolozsvári önkormányzat beleegyezését, de jelentős támogatást kaptak a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeit képviselő Boros János alpolgármestertől és a szervezet önkormányzati frakciójától.

Az új, kétrészes ingatlan a Kolozsváron működő kar három - média, környezettudomány és európai tanulmányok - szakján tanuló diákokat fogadja majd. Tonk Márton emlékeztetett arra, hogy eddig bérelniük kellett épületet ahhoz, hogy biztosítsák az intézmény zökkenőmentes működését.

A négy-, illetve hétszintes épületrészekből álló új ingatlan költségeit 3-4 millió euróra becsülik. Ezt az összeget úgy teremtik elő, hogy egy korábban kapott magyarországi támogatásból 2001-ben megvásároltak egy telket, amelyet az akkori vételárnak a többszöröséért terveznek eladni.

Tonk Márton emlékeztetett: akárcsak Romániában, Kolozsváron is szárnyal az ingatlanpiac, így sikerül majd annyi pénzt szerezni, hogy az építési költségek mellett az új ingatlan felszerelésére is futja majd. Hozzátette: kezdettől fogva vállalta a kar vezetősége, hogy saját anyagi forrásokból teremti elő a szükséges költségeket.

A Macalik Arnold műépítész által tervezett ingatlan megépítésére közbeszerzési pályázatot írnak ki, várhatóan augusztus végén vagy szeptember elején. Úgy tervezik, hogy 2009 tavaszán már használható lesz az új ingatlan - közölte Tonk Márton.

Az EMTE három helyszínen működik, Kolozsvár mellett Csíkszeredában és Marosvásárhelyen is van kihelyezett tagozata.

MTI - fidesz.hu