Washington elkötelezett Koszovó függetlenné válása mellett
2007. július 19., 15:30
Koszovó "így vagy úgy", de függetlenné válik Szerbiától az ENSZ-beli orosz ellenkezés dacára is - jelentette ki az amerikai külügyminiszter csütörtökön útban Portugália felé.

A közel-keleti közvetítő kvartett találkozójára tartó Condoleezza Rice kifejtette a társaságában lévő tudósítóknak, hogy George Bush amerikai elnök teljes mértékben elkötelezett a dél-szerbiai tartomány függetlenné válása mellett.

Arra a kérdésre, hogy vajon Washington adott esetben az ENSZ megkerülésével is hajlandó-e előrelépni Koszovó függetlenségének az elismerése felé, a külügyminiszter így felelt: "Elkötelezettek vagyunk egy független Koszovó mellett, s el fogjuk érni (azt) így vagy úgy".

Az ENSZ Biztonsági Tanácsában több határozattervezet is készült Koszovó jövőbeni jogállásának rendezésére. Eddig azonban mindegyiket elutasította a testületben vétójoggal rendelkező Oroszország, a minden lehetséges fórumon déli tartománya függetlenedése ellen ágáló Szerbia szövetségese. A merev orosz ellenkezést látva olyan híresztelések is szárnyra kaptak, amelyek szerint a nyugati hatalmak az ENSZ BT határozata nélkül is elismernék Koszovót független államként.

Többek között Koszovó kérdése is terítékre kerül Rice és a soros EU-elnök Portugália külügyminiszterének lisszaboni találkozóján. A közel-keleti kvartett este kezdődő ülésén az ENSZ-t Ban Ki Mun főtitkár, az EU-t Javier Solana, a 27-ek kül- és biztonságpolitikai főképviselője, Oroszországot Szergej Lavrov külügyminiszter képviseli. A tanácskozáson a kvartett megbízottjaként - e minőségében első ízben - részt vesz Tony Blair volt brit kormányfő és a házigazda Louis Amado portugál külügyminiszter is.

Újságírói fölvetésre válaszolva Rice ellenezte azt a - több európai ország által szorgalmazott - lépést, amelynek értelmében bővítenék a kvartett megbízottjának jogkörét. (Ez egyelőre csak a palesztin állami intézmények létrehozására korlátozódik.) "Az ő (Blair) mandátuma egyértelműen meghatározott" - felelt a kérdésre az amerikai külügyminiszter.

MTI - fidesz.hu