Németh Zsolt: Gyurcsány az agresszív orosz hatalmi törekvések oldalára állt
2007. július 19., 15:33
Elfogadhatatlan, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök az agresszív orosz hatalmi törekvések oldalára állt, és Moszkva iránti gyanús szervilizmusával tovább rombolja Magyarország megítélését az Európai Unióban és a nemzetközi közvéleményben - olvasható Németh Zsolt nyilatkozatában, amelyet csütörtökön Tusnádfürdőn ismertetett.

Az erdélyi településen szervezett XVIII. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor sajtóirodája által az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, miután ismertette a nyilatkozatot, felkérte a tábor résztvevőit, hogy írják alá azt.

A dokumentum szerint Németh Zsolt úgy véli: megdöbbentő és elfogadhatatlan, hogy Oroszország a saját hatalmi érdekeinek érvényesítésére, térségi befolyásának erősítésére és a Szovjetunió által egykoron megszállt, majd szabadságát kivívó Észtország elszigetelésére, megalázására akarja felhasználni a finnugor népek csúcstalálkozóját és kulturális fesztiválját.

Emlékeztetett: miután világossá vált, hogy mi Oroszország célja a finnugor népek csúcstalálkozójával, a polgári erők arra hívták fel Gyurcsány Ferencet, hogy vállaljon szolidaritást az Európai Unióhoz tartozó, egyben NATO-tag Észtországgal, és ne vegyen részt a mordvinföldi eseményen.

"Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy Gyurcsány Ferenc a közös történelmi sorsú nemzetek közötti szolidaritás helyett ismételten az agresszív orosz hatalmi törekvések oldalára állt, és Moszkva iránti gyanús szervilizmusával tovább rombolja hazánk megítélését az Európai Unióban és a nemzetközi közvéleményben" - olvasható a nyilatkozatban.

A Fidesz attól tart, hogy a találkozónak nem a finnugor népek identitásának megerősítése, hanem Észtország elszigetelése a célja.

MTI - fidesz.hu