Lengyelország: marad az EU-s megállapodás
2007. július 20., 12:59
Lengyelország nem táncol vissza az Európai Unió intézményi reformjáról kötött megállapodástól, és nem adta jelét annak, hogy újra akarná tárgyalni annak fontos záradékait - közölte pénteken a portugál EU-elnökség.

A kompromisszumos megállapodás a júniusi brüsszeli csúcson jött létre az új uniós szerződésről. A portugál elnökség egyik magas rangú tisztségviselője Brüsszelben úgy nyilatkozott, hogy sem Varsó, sem más európai kormány részéről nem érkezett felülvizsgálási követelés ezzel kapcsolatban.

Jaroslaw Kaczynski lengyel kormányfő korábban azt akarta, hogy a kisebbségi álláspontot képviselő országok érdekeinek megfelelően kétéves legyen az uniós döntésmechanizmus késleltetési rendszere, és ez idő alatt újra lehessen tárgyalni bizonyos vitatott témákat. Ugyanakkor EU-illetékesek szerint a brüsszeli megállapodás legfeljebb négyhónapos haladékot engedélyez, amely a következő EU-csúcson járna le.

Varsói sajtójelentések is arra utalnak, hogy a lengyel kormány enyhített álláspontján. Andrzej Sados kancelláriaminiszter, akinek szavait a Rzeczpospolita című napilap idézte, hangsúlyozta: Varsónak nem a folyamat akadályozása a célja, hanem az, hogy megkönnyítsék az unió döntéshozatalát, és ezáltal hatékonyabbá tegyék annak működését.

Az uniós szerződés első tervezetét jövő hétfőn küldik szét az EU külügyminisztereinek.

MTI- fidesz.hu