Kormányközi konferencia az EU szerződés megszövegezésére
2007. július 23., 14:22
Az EU-tagállamok külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben hivatalosan megnyitották az uniós alkotmány helyébe lépő új EU-szerződés végleges megszövegezésével megbízott kormányközi konferenciát (CIG).

A hétfői rövid, ünnepélyes ceremónia után az érdemi munka a tagállamok jogi szakértőinek szintjén zajlik majd. A soros portugál EU-elnökség máris kiosztott egy szövegtervezetet, amelyet az EU jogi részlege készített annak a mandátumnak az alapján, amelyet a tagok állam- és kormányfői egy hónappal ezelőtti brüsszeli csúcsértekezletükön hagytak jóvá.

A tagállamok jogi szakértői még ezen a héten, kedden és szerdán két ülést is tartanak ennek megvitatására, majd pedig - legalábbis a Le Soir című belga lap ezt írta hétfői számában - augusztus végén folytatják a munkát, hogy minden szót, minden vesszőt megvitassanak. A külügyminiszterek szeptemberben foglalkoznak majd újra a kérdéssel, áttekintve az addig elért eredményeket, s a portugál EU-elnökség azt reméli, hogy az állam- és kormányfők következő, október közepi csúcsértekezletükön már jóváhagyhatják a végleges szerződést, s így megkezdődhet a ratifikálási folyamat.

A viszonylag gyors menetrendet az teszi lehetővé, hogy az állam- és kormányfők a brüsszeli csúcson hosszas vita után megállapodásra jutottak a lényegről, a franciák és hollandok által népszavazáson elutasított, s így elbukott EU-alkotmány helyébe lépő új szerződés alapvető pontjairól. A CIG-re tehát elvileg már csak a munka könnyebbik része, mindennek jogi formába öntése maradt. Ugyanakkor az elmúlt hetekben aggodalmat keltett, hogy a lengyelek - akik a júniusi brüsszeli tanácskozáson már eleve magukra haragították a tagállamok többségét hosszas ellenkezésükkel - az elmúlt hetekben vitatták a megszületett megállapodás egyik pontját. Anna Fotyga lengyel külügyminiszter a hétfői brüsszeli tanácskozásra érkezve némileg enyhített ezen az állásponton: mint elmondta, országa valóban szeretné tisztázni a júniusi megállapodás néhány aspektusát, de más országoknak is vannak kérdéseik, s Varsó összességében elégedett a csúcson született eredménnyel.

Luís Amado portugál külügyminiszter hétfőn közölte: az EU soros elnöksége nevében lojális szerepvállalásra és jóhiszeműségre kéri kollégáit, a többi tagállam külügyminisztereit a most következő egyeztetések idejére. Hozzátette, a tárgyalási folyamatban természetesen várhatóak nehézségek, de nem hiszi, hogy lennének "feloldhatatlan problémák". Így azután bízik abban, hogy még az év vége előtt meglesz az új EU-szerződés.

Ez utóbbi egyébként elég bonyolultnak ígérkezik: a portugálok szerint mintegy 200 oldalas lesz, s ennek felét a különböző lábjegyzetek, csatolt nyilatkozatok teszik majd ki. (A júniusi brüsszeli csúcs után a megkötött kompromisszumokat, engedélyezett kivételeket eltúlzottnak tartó, s ezért elégedetlen belga vezetők kissé gúnyosan a "lábjegyzetek szerződésének" mondták a megállapodást.) Az eredeti EU-alkotmány "atyja", az azt kidolgozó konvent elnöke, Valéry Giscard d,Estaing volt francia államfő pedig egy héttel ezelőtt egyenesen úgy vélekedett: az új EU-szerződés még érthetetlenebb az embereknek, mint az alkotmánytervezet volt.

MTI- fidesz.hu