Befejeződött az aratás a hétvégén
2007. július 23., 14:44
A kalászos gabonafélék termésének pontos adatai még nem állnak rendelkezésre, de az már tudott, hogy a szélsőséges időjárás miatt a korábban becsült mintegy 6 millió tonnánál kevesebb került a magtárakba - mondta Vancsura József, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI-nek.

A legfontosabb gabona, az őszi búza esetében - elsősorban az aszály miatt - a termés a prognosztizáltnál lényegesen elmaradt a korábbi várakozásoktól. A szakértők 3,6 tonnára becsülték hektáronként még nemrégiben is a búzatermést, a tényleges hozamok azonban 3,3-3,4 tonna körül alakultak országos átlagban. Így a búza 1,12 millió hektáros vetésterületéről mintegy 3,7 millió tonna termést takarítottak be.

A szélsőséges időjárás miatt a gazdálkodók szerint a kukorica és a napraforgó várható terméshozama a felére csökken. Ezért Vancsura József szerint kukoricából az előre jelzett 8 millió tonna helyett várhatóan csak 4 millió tonna terem. A szakember a napraforgó össztermésének becslésére még nem vállalkozott, ám jelezte, hogy a korábbi, 2 tonna körüli hektáronkénti átlagtermés 1 tonna körülire csökkenhet.

Tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 1,6 millió hektáron termeltek gabonát, a 2005. évinél 6 százalékkal kisebb területen. A 2006. évi kalászos gabonatermés 13,4 százalékkal maradt el az előző évi terméstől, de 19,4 százalékkal meghaladta a megelőző 5 év átlagát. Búzát 2006-ban 4,4 millió tonnát takarítottak be mintegy 1,078 millió hektárról.

MTI- fidesz.hu