Dübörög a török gazdaság
2007. július 24., 11:20
A privatizáció és a szerkezeti reformok folytatását, valamint a fiskális szigor fenntartását várják elemzők Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök új kormányától, amely a vasárnapi választáson elért győzelem nyomán hamarosan megalakulhat.

Erdogan iszlamista gyökerű, ám 2002-es hatalomra kerülése óta sokat szelídült Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) a szavazatok 46,5 százalékát szerezte meg, ez 340 képviselői helyhez elegendő az 550 tagú törvényhozásban. Az AKP fő ellenlábasa, a Republikánus Néppárt (CHP) 112, a szélsőségesen konzervatív Nemzeti Mozgalom Pártja (MHP) 71 mandátumot szerzett, míg a fennmaradó 27 helyet független, többségében kurd képviselők tölthetik be.

Tegnap, nyitás után azonnal erősödni kezdett az isztambuli tőzsdeindex, a kötvényárfolyamok és a török nemzeti valuta. Erdogan győzelme ugyanis mind a gazdasági reformok, mind az európai integrációs folyamat szempontjából biztató, és Törökország a következő tizenkét hónapban a világ egyik legjobban teljesítő feltörekvő piaca lehet - magyarázzák a Bloomberg által idézett elemzők. A helyzet pikantériája, hogy éppen a konzervatív AKP - amely engedélyezni akarja a női fejkendő viselését az állami hivatalokban és más területeken is visszavonná a modernkori Törökország szekularizált vívmányait - a gazdasági nyitás és reformok letéteményese.

Erdogan kormányzásának eddigi mérlege pozitív: a gazdaság évente átlagosan hét százalékkal növekszik, az infláció látványosan lelassult, a működőtőke-beáramlás pedig egyik rekordot a másik után dönti meg. A munkanélküliség ugyan továbbra is magas, a folyó fizetési mérleg hiánya pedig aggasztó szintre nőtt, ám így is tagadhatatlan, hogy Törökországnak sikerült kihevernie a 2000-2001-es pénzügyi válságot.

Az új kabinetre persze még sok feladat vár. Tahir Uysal, a törökországi külföldi beruházókat képviselő YASED elnöke a feketegazdaság visszaszorítását tartja a legfontosabb feladatnak. Az utóbbi években ugyan valamelyest javult a helyzet, ám elemzők szerint a GDP 26-27 százaléka ma is törvénytelenül jön létre, és ez nagymértékben akadályozza a legális gazdaság fejlődését. Fel kell lépni ezenkívül a szellemi tulajdonjogok védelméért, fejleszteni kell az oktatást és folytatni a privatizációt. Egyebek mellett az elektromos vezetékhálózat, az autópályák, a szerencsejáték-társaság és a TC Ziraat Bankasi nevű hitelintézet eladása szerepel a kormányzat tervei között.

Miközben a gazdaság terén nagyjából egyenletes teljesítményt nyújtott az Erdogan-kormány, az emberi jogi és más politikai reformok lendülete az utóbbi években láthatóan csökkent. Ezt várhatóan az EU illetékesei is szóvá teszik novemberben esedékes országjelentésükben, amelynek kulcsszerepe lesz a csigalassúsággal zajló csatlakozási tárgyalások jövője szempontjából.

mno.hu- fidesz.hu