Korábban megszűnhet a munkaügyi korlátozás Németországban
2007. július 24., 11:41
Az új uniós tagállamokból, köztük a Magyarországról érkező dolgozók németországi munkavállalásának megkönnyítését fontolja a német kormány.

Az érvényben lévő korlátozások tervezettnél korábbi feloldásának lehetőségére Gerd Andres, a munkaügyi minisztérium államtitkára utalt keddi nyilatkozatában. Andres szerint elképzelhető, hogy az egyebek között Magyarországgal szemben is érvényben lévő korlátozásokat már 2009 előtt hatályon kívül helyezik. Indoklásul a szakemberhiányra utalt.

Németország a 2004. májusi uniós bővítéskor hét év átmeneti időszakot kért és kapott munkapiacának védelmére. Az átmeneti időszakon belül kétszeri felülvizsgálat lehetséges, és a korlátozások legkésőbb 2011-ig lehetnek érvényben. Az előző, szociáldemokrata-zöld kormány úgy döntött, hogy a korlátozásokat legalább 2009. április 30-ig érvényben tartja.

Mára a korábbi EU-tizenötök között kisebbségbe kerültek azok az országok, amelyek fenntartják a korlátozásokat az újonnan csatlakozott államok, köztük Magyarország munkavállalóival szemben. Köztük van egyebek között Németország és Ausztria is.

Korábban Michael Glos gazdasági miniszter is már indítványozta az eddigi korlátozások enyhítését, és ugyancsak a szakemberhiányra hivatkozott. Glos sürgette: meg kell teremteni azokat a feltételéket, amelyek biztosítják a szakemberek szabad munkavállalását az új tagállamokból.

A Német Ipari és Kereskedelmi Kamarák Szövetsége (DIHK) már korábban óvta a kormányt attól, hogy elzárja a hazai munkapiacot a közép- és kelet-európai munkavállalók elől. A DIHK szerint Németország ezzel rontja esélyeit Közép- és Kelet-Európa piacain, s az érintett államoknak joguk van arra, hogy szintén korlátozó módon járjanak el.

A szociáldemokrata Andres most egyértelműen megerősítette a Glos által korábban mondottakat. Megfigyelők szerint mindez utal arra is, hogy a német kormánykoalíció pártjai, a konzervatív CDU/CSU és az SPD között egyre nagyobb a konszenzus a korlátozások feloldásával kapcsolatban. A konzervatívokkal szemben ugyanis a szociáldemokraták az elmúlt időszakban a német munkapiac védelmére hivatkozva még ellenezték az enyhítést.

MTI- fidesz.hu