Romániában is nagyobb a foglalkoztatottság, mint Magyarországon
2007. július 24., 11:48
Az Európai Unióban Magyarországon az egyik legalacsonyabb a foglalkoztatottság. Az Eurostat adatai szerint a 15 és 64 év közötti magyarok alig több mint 57 százaléka dolgozik, miközben a nemrég csatlakozott Romániában és Bulgáriában is 59 százalék feletti a foglalkoztatottság.

A költségvetési szerveknél dolgozók létszáma 816 ezerről 757 ezerre csökkent az elmúlt 3 évben. Ám ezt a létszámcsökkenést a versenyszektor nem tudja ellensúlyozni, hiszen miközben az elmúlt esztendőben 3 és fél százalékkal csökkent a közalkalmazottak száma, addig a magánszektor alig másfél százalékkal több dolgozót alkalmazott.

A minimum öt dolgozót foglalkoztató vállalkozásoknál, illetve a költségvetési intézményeknél az idén átlagosan 2773 ezren dolgoztak. Tizenötezerrel kevesebben, mint tavaly vagy tavalyelőtt, 2004-ben pedig még tizenhétezerrel voltak többen. A statisztika azonban nem veszi figyelembe az egyéni vállalkozókat, az őstermelőket és azokat a mikro-vállalkozásokat, amelyeknél ötnél kevesebben dolgoznak.

Velük kiegészülve a keresők száma csak becsülhető, nagyjából 3,9 millióra tehető, és ez az Európai Unió egyik legalacsonyabb foglalkoztatási rátája. Magyarországon a munkaképes korú lakosságnak csupán az 57 százaléka dolgozik. Ennél rosszabb mutatói csak Lengyelországnak és Máltának vannak, miközben a nemrég csatlakozott Romániában és Bulgáriában is 59 százalék feletti a foglalkoztatottság.

A Központi Statisztikai Hivatal szerint több mint 7 százalékkal csökkentek idén a reálbérek, amire az elmúlt 10 évben nem volt példa. Ez annak "köszönhető", hogy a 8,6 százalékos inflációt mindössze 1,2 százalékos nettó béremelkedés követte.

lanchidradio.hu- fidesz.hu