Háromnapos agrárdemonstráció Szabolcsban
2007. július 24., 11:56
Háromnapos agrárdemonstráció kezdődik szerdán Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a 4-es számú főúton, Tuzsér és Záhony térségében - jelentette be Budai Gyula, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) szövetségi igazgatója kedden Budapesten sajtótájékoztatón.

A gazdák az április végi, május eleji fagykárok érdemleges enyhítését szeretnék kikényszeríteni a kormánytól tiltakozó akciójukkal.

Az érdekképviseleti vezető közölte: a háromnapos tiltakozásra a 4-es számú főút 326-os és 332-es kilométerszelvénye között kerül sor, várhatóan mintegy 600 jármű részvételével. A demonstráció szerda délelőtt 9 órától pénteken délután 16 óráig folyamatosan tart.

A tüntetést a Záhonyi Városi Rendőrkapitányságon a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei demonstrációs bizottság megtette - tájékoztatott Budai Gyula.

A szövetségi igazgató emlékeztetett arra: a fagykárt szenvedett gazdálkodók követeléseiket korábban a miniszterelnöknek címzett petícióban fogalmazták meg.

A követelések között szerepel egyebek mellett a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei térség katasztrófa sújtotta területté nyilvánítása, továbbá az, hogy az érdekképviseleti és szakmai szervezetek által kiszámolt technológiai költségeket térítsék meg a gazdálkodóknak. Emellett a fagykárt szenvedett gazdálkodók szeretnék hiteleik átütemezését is elérni, valamint azt, hogy az általuk foglalkoztatott dolgozók után ne kelljen járulékot fizetniük ez év közepétől jövő év október végéig.

Mindehhez Budai Gyula hozzátette még azt is, hogy kívánatos volna feltölteni a kárenyhítési alapot azzal a 25 milliárd forinttal, amit a területalapú támogatásokból korábban megtakarított a kormány.

Elmondta: amennyiben a gazdák követeléseikre nem kapnak érdemi választ, úgy szeptemberben ismét tiltakozni fognak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében négy - még közelebbről nem pontosított - helyszínen.

A Magosz szövetségi igazgatója reményét fejezte ki a tekintetben is, hogy a tiltakozás idején az agrárkormányzat valamelyik vezető képviselőjével a helyszínen találkozhatnak a gazdálkodók.

A gazdálkodók úgy vélik, az agrárkormányzat eddigi javaslatai a károk mérséklésére nem elfogadhatóak, mivel a kárenyhítési alaphoz csak kevesen csatlakoztak és a hitellel terhelt gazdák jó része nem tud újabb kölcsönöket felvenni.

MTI- fidesz.hu