Barroso szerint az EU normalizálni akarja kapcsolatait Líbiával
2007. július 24., 13:13
Az Európai Unió normalizálni akarja kapcsolatait Líbiával - jelentette be José Manuel Barroso, az EU-bizottság elnöke kedden Brüsszelben, nem sokkal azt követően, hogy az afrikai országban előbb halálra, majd életfogytiglani börtönre ítélt, s végül Bulgáriának kiadott öt bolgár ápolónő és a palesztin orvos megérkezett Szófiába.

Barroso elmondta, hogy hosszú és szívélyes telefonbeszélgetést folytatott Moammer el-Kadhafi líbiai vezetővel, akivel közölte: mihelyt az ápolónők és az orvos ügye rendeződik, szeretnének az eddiginél is tovább menni az EU és Líbia közötti kapcsolatok normalizálásában. Az EU-bizottság elnöke hozzátette: e viszony javítását eddig akadályozta az ügy megoldatlansága, de a kérdés most már rendeződött. Mint mondta, az EU szeretné Líbiát is bevonni abba a kereskedelmi és segítségnyújtási rendszerbe, amely más földközi-tengeri országokkal már létrejött. S az Európai Unió szorosan együtt akar működni az afrikai állammal a bevándorlási ügyekben is.

Barroso nem közölt részleteket arról, hogy az EU konkrétan mit adott Líbiának az ügy megoldásáért. De megígérte, hogy a Tripolival kötött megállapodás összes elemét nyilvánosságra hozza majd - valószínűleg még kedden - Benita Ferrero-Waldner, az EU-bizottság külügyi biztosa, aki a brüsszeli testület képviselőjeként kulcsszerepet játszott az egyezkedésekben. S végül nyomatékosan köszönetet mondott Nicolas Sarkozy francia elnöknek, s feleségének, akik az elmúlt hetekben bekapcsolódtak a tárgyalásokba, s nagyban elősegítették a gyors megoldást.

Benita Ferrero-Waldner egyébként kedden Szófiába érkezve kijelentette, hogy a bolgár ápolónők és a bolgár állampolgárságot kapott palesztin orvos elengedése megnyitja az utat az unió és Líbia közötti kapcsolatok szorosabbra fűzése, egy "új korszak" előtt. Egy EU-forrás szerint Ferrero-Waldner - aki vasárnap óta Tripoliban tárgyalt az egészségügyi dolgozók kiszabadulása érdekében - kétoldalas megállapodást írt alá Líbiával, amelyben lefektették a kapcsolatok intenzívebbé tételének elveit. Az egyezség "mindenre kiterjed, a kereskedelemtől a régészeti feltárások támogatásán, az illegális bevándorlás elleni küzdelmen és az egyetemistáknak nyújtott ösztöndíjakon át a vízumkérdésekig" - tette hozzá az illető.

Egy líbiai forrás pedig azt közölte, hogy az EU segíti majd a bengázi kórházban uralkodó egészségügyi körülmények javítását.

MTI - fidesz.hu