EIU: Magyarország a térség leggyengébb pontja
2007. július 24., 15:59
A világgazdasági növekedés lassul, de a következő öt esztendő összességében nem lesz gyengébb az előző fél évtizednél - jósolja az Economist Intelligence Unit (EIU). Ugyanakkor az EIU Magyarországot nevezi a térség gyenge pontjának. Az elemzés szerint a megszorításoknak köszönhetően az idén lassul a GDP bővülése, és a forint árfolyamának jelentős esését sem lehet kizárni.

A tekintélyes londoni intézet legfrissebb konjunktúra-előrejelzésében azzal számol, hogy az euróövezetben 2007-2011 között átlagosan évi 2,2 százalékkal növekedhet a gazdasági kibocsátás.

A szakértők ugyanakkor hozzáteszik, hogy az elmúlt negyedévek vártnál jobb eredményei és a nagyon jó üzleti hangulat miatt ennél erősebb expanzió is elképzelhető. Tavaly végre magára talált a hosszú ideig az európai gazdaság Achilles-sarkának számító fogyasztói kereslet, és ez várhatóan az idén is fennmarad.

Az elemzés szerint javul a vállalatok nyereségessége, kedvezőek a finanszírozási feltételek. Egyelőre az export is száguld, ám a kilátásokat beárnyékolja az észak-amerikai gazdaság lassulása és az euró erősödése. Az Egyesült Államokban elsősorban a lakáspiac visszaesése rontja a konjunktúrát.

A kelet-közép-európai új EU-tagországok kilátásai az euróövezetéihez hasonlóan viszonylag jók, bár egy kismértékű lassulás elkerülhetetlennek látszik. A növekvő lakossági jövedelmek és - különösen Lengyelországban - az EU-pénzből, illetve külföldi működő tőkéből finanszírozott beruházások megugrása lendületben tartja a belföldi keresletet, és az export növekedését is csak kismértékben fogja vissza a térségbeli valuták ereje.

Az EIU - az utóbbi idők makro-előrejelzéseiben megszokott módon - Magyarországot nevezi a térség gyenge pontjának: a fiskális megszorításoknak köszönhetően az idén 2,5 százalékra lassul a GDP bővülése, és a forint árfolyamának jelentős esését sem lehet kizárni. Kedvező ugyanakkor, hogy az exportágazat továbbra is erőteljes, így remény van arra, hogy mérséklődik a folyó fizetési mérleg hiánya.

Az EIU elemzői a legutóbbi, egy hónappal ezelőtt kiadott előrejelzéshez képest felfelé korrigálták az olajár alakulására vonatkozó prognózisukat, mondván: a jelek arra mutatnak, hogy az OPEC nem akarja érdemben bővíteni a kibocsátását.

vg.hu, MNO - fidesz.hu