A nyugati országrészt már elérte a vihar
2007. július 24., 16:17
Az ország nyugati részét már elérte az enyhülést hozó, erős széllel járó hidegfront, amely a Balatont 16-17 óra körül, a fővárost kora este éri el. Mint az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa az MTI-nek kedden elmondta: a dél-keleti megyékben este kilenc óra tájban lehet a változásra számítani.

Polyánszky Zoltán vészjelző meteorológus közölte: az ország nyugati felében már érzékelhető a változás, amely zivatarral jár. Közölte: jelenleg Sopronban már csak 23 fok van, míg az ország dél-keleti részében, Pitvar településen még 39,2 fokot mérnek.

A front halad a Balaton irányába, ahol 16-17 óra tájban várható a viharos, óránként 60-85 kilométer erősségű széllel érkező lehűlés. Az előrejelzések szerint a front mintegy másfél óra alatt vonul át a tó felett.

A főváros térségébe kora este, 18-20 óra tájban kell számítani a viharra, amely záporral, zivatarral jár majd, a szél óránként 60-85 kilométer erősségű lehet. A meteorológus hozzátette: a front az esti órákban éri el a dél-keleti megyéket, ahol szintén záporok, zivatarok és erős szél várható.

A meteorológus elmondta: a hidegfront mindenütt esővel, heves, néhol viharos széllel jár, ám ez a mostani vihar más jellegű, mint amilyet megtapasztalt az ország tavaly augusztus 20-án.

Hozzátette: azt pontosan nem lehet tudni, hogy viharos, 90-95 kilométer/órás szél az ország mely pontjain lesz, de valószínűsíthető, hogy a viharos széllel járó zivatarra elszigetelten, kisebb térségekben lehet számítani. A szakember szerint az sem kizárt, hogy az ilyen erősségű vihar nem fog lakott településeket érinteni.

Polyánszky Zoltán közölte: a megerősödő szél gondot okozhat a tűzoltóknak ott, ahol valamilyen szabadtéri tűz keletkezett.

A várható vihar miatt az OMSZ folyamatos kapcsolatot tart az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal.

MTI - fidesz.hu