Oroszország megerősíti külföldi hírszerző tevékenységét
2007. július 26., 08:36
Az orosz elnök bejelentette szerdán, hogy megerősítik országa katonai képességeit és külföldi hírszerző tevékenységét, válaszul az Egyesült Államok azon tervére, hogy rakétaelhárító rakétarendszert telepít Csehországba és Lengyelországba, ami Moszkva szerint fenyegetés Oroszországra nézve.

"A világhelyzet és belpolitikai érdekeink megkövetelik, hogy a Külföldi Hírszerző Szolgálat (SzVR) folyamatosan növelje képességeit, főleg az információszerzés és az országvezetés számára készítendő elemzések területén" - jelentette ki Vlagyimir Putyin a Kremlben, a hadsereg és a biztonsági szolgálatok magas rangú tisztjeivel tartott találkozóján. Az elnök nem nevezett meg egyetlen országot sem, amellyel szemben a kémkedést erősíteni akarja, de amerikai és brit tisztségviselők közelmúltbeli beszámolói szerint az orosz kémek intenzívebben tevékenykednek ezekben az országokban.

Putyin a világ legfejlettebb országait és hazáját tömörítő G8-csoport legutóbbi találkozóján javaslatot tett arra, hogy az Egyesült Államok a Csehországban és Lengyelországban létesítendő rakétapajzs-elemek helyett az azerbajdzsáni orosz radarállomást alakítsa át céljaira. Washingtoni tisztségviselők azonban kétlik, hogy a még a szovjet időkben épült azeri létesítmény műszakilag beleilleszthető lenne az amerikai rendszerbe.

Az orosz elnök szerint azonban az Egyesült Államok csak akadékoskodik. Mint szerdán a Kremlben mondta, az orosz javaslatra még nem kaptak választ. "Haderőnk teljes körű megerősítése vitathatatlanul az egyik legfontosabb feladatunk" - jelentette ki, és ígéretet tett arra, hogy a hadsereg új fegyverekkel való felszerelése folytatódik.

Putyin a tanácskozáson elavultnak nevezte az európai hagyományos fegyvereket korlátozó CFE-szerződést. Rámutatott: az 1990-ben aláírt megállapodás abból indult ki, hogy két katonai tömörülés létezik Európában, a NATO és a Varsói Szerződés Szervezete. A helyzet azonban gyökeresen megváltozott azóta, hiszen majdnem mindegyik kelet-európai ország belépett a NATO-ba.

Emlékeztetett arra is, hogy a balti köztársaságok és a Balkán egyes államai nem írták alá a szerződés módosított változatát. Hozzátette, hogy az eredeti CFE-szerződésben a balti köztársaságok még a "Balti-tenger melléki katonai körzet" címen szerepelnek.

"Lehet, hogy nekem kell parancsnokot kineveznem oda?" - ironizált Putyin, aki szerint mindez tökéletes ellentétet képez a valósággal szemben, s ezért kellett Oroszországnak a CFE-szerződés és a hozzá kapcsolódó nemzetközi megállapodások hatályának felfüggesztése mellett döntenie. A kremlbeli tanácskozáson elhangzottak olvashatók a Kreml honlapján.

Oroszország, amely igen elégedetlen amiatt, hogy egyre közelebb kerül határaihoz az amerikai hadsereg, július 14-én jelentette be, hogy 150 nap múlva felfüggeszti részvételét a CFE-szerződésben és a hozzá kapcsolódó nemzetközi megállapodásokban. Moszkvát felháborítja, hogy a NATO-tagállamok nem ratifikálták az 1999-ben módosított szerződést. Az észak-atlanti szövetség tagállamai viszont addig nem hajlandóak ratifikálni az adaptált megállapodást, amíg Oroszország - politikai kötelezettségvállalásával összhangban - ki nem vonja csapatait Moldovából és Grúziából.

MTI - fidesz.hu