A Budavári Önkormányzat a vár rekonstrukciójáról egyeztetne kormánytagokkal
2007. július 26., 15:03
A Budavári Önkormányzat polgármestere csütörtökön levélben fordult az uniós támogatások elosztásában és a budavári fejlesztésekben érintett kormánytagokhoz arra kérve őket, hogy egyeztessenek az önkormányzattal a budai Vár rekonstrukciójával kapcsolatos elképzelésekről - közölte a a kerület Polgármesteri Hivatala.

Az önkormányzat üdvözli a kormány azon döntését, hogy a Budavári Palotanegyed rendezésére tízmilliárd forint uniós fejlesztési forrást kíván fordítani - olvasható a távirati irodához eljuttatott közleményben.

A polgármesteri hivatal emlékeztetett arra, hogy az I. kerület képviselő-testülete májusban ellenszavazat nélkül támogatta a szaktárca szándékát, ajánlásokat fogalmazott meg a várban megvalósítandó közfunkciókról, a Várbazárról és a vállalkozói tőke bevonásának korlátairól.

A magyar állam a rekonstrukcióra kötelezettséget is vállalt akkor, amikor a világörökségi védettségről szóló nemzetközi megállapodást aláírta - hívták fel a figyelmet a kommünikében.

Az első lépést a Fidesz tette a Sándor palota helyreállításával - írta az önkormányzat. Ugyanakkor sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy a Medgyessy-kormány által bejelentett nagyszabású tervekből eddig semmi nem valósult meg.

A Várbazárra kitérve azt sérelmezték, hogy azt sem állami, sem vissza nem térítendő uniós forrásból nem akarja a kormány felújítani.

Megjegyezték azt is, hogy a várbarlang feltérképezésére,turisztikai hasznosítására, továbbá a veszélyelhárításra sem terjedt ki az előkészítők figyelme.

MTI - fidesz.hu