Gazdatüntetés - közös megoldást kér az agrárminiszter
2007. július 27., 12:53
Kérem, működjünk együtt a mezőgazdasági termelés gondjainak megoldásában - mondta Gráf József, földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter péntek délelőtt, a szabolcsi tüntető gazdák meglátogatásakor.

Kifejtette: "A teljes elveszett jövedelmet sehol nem térítik meg az unió országaiban, csak annak egy részét lehet megfizetni". A kormány által létrehozott 5 milliárd forintos alap erre fedezetet nyújt.

A tuzséri határban összegyűlt több száz gazda spontán szervezett nagygyűlésén Jakab Ferenc, a demonstrációs bizottság elnöke elmondta, hogy a kettős fagykár Szabolcsban 32 ezer hektár gyümölcstermő területet érintett, a kár értéke 14,5 milliárd forint.

"Nekünk az alma a kenyerünk, ha nem lesz bevételünk, hogyan tudjuk végigdolgozni az idei évet és megvárni a jövő évi termést" - mondta a kilátásokról.

Gráf József miniszter erre reagálva közölte: a tárca nyitott minden olyan megoldásra, amely megfelel az európai uniós szabályoknak is. Már megjelent csütörtökön az a rendelet, amely a fagykárt szenvedett gazdálkodóknak 10 éves kedvezményes hitelt ad, 2 év türelmi idő igénybevételével.

A miniszter pozitívnak ítélte, hogy az újra megnyitott kárenyhítési kasszába összesen 35 ezer hektár ültetvénnyel jelentkeztek az országban. Hozzátette: az integrátorok kamattámogatásos hitelének rendezésére jövő héten ír alá rendeletet.

Kifejtette: a falugazdászok kapták azt a feladatot, hogy akiknek ez a hitelmegoldás nem megfelelő, más módozatokat vegyenek igénybe. Erre 7-10 nap határidőt szán a miniszter.

Jakab István, a Magosz elnöke arról is beszélt, hogy a kárenyhítési rendszerbe a kezdő évben valóban nagyon kevés gazda lépett be. Ezért úgy vélte, meg kell győzni a gazdákat ennek szükségéről. Véleménye szerint a gazdaszervezeteknek és az agrártárcának együtt kell megtalálnia a megoldást annak érdekében, hogy a bankoknál hitelképesek legyenek azok a termelők, akik most a túlélésért folytatják a küzdelmet az újabb időjárási károk miatt.

A szabolcsi gyümölcsösöket sújtó tavaszi fagykár enyhítésére tett intézkedésekkel elégedetlen gazdák a Magyar Gazdakörök Országos Szövetsége (Magosz) megyei szervezetének rendezésében szerda reggeltől péntek délután 4 óráig félpályás útlezárással tiltakoznak. A 4-es főúton, Záhonytól 10 kilométer 2-3 kilométer hosszon foglalják el az útpályát, a forgalmat a rendőrség irányítja.

MTI - fidesz.hu