Nem lesz hivatásos tűzoltósága Békés városának
2007. július 27., 14:05
Nem kapott ellátási területet az önkormányzati és területfejlesztési minisztériumtól a Békési Önkéntes Tűzoltó Egyesület - közölte a város fideszes alpolgármestere, a térség országgyűlési képviselője sajtótájékoztatón pénteken Békésen.

Erdős Norbert elmondta: a nagy hagyományokkal és szakmai tapasztalatokkal rendelkező, jövőre 125 éves Békési Önkéntes Tűzoltó Egyesület az idén Békés város önkormányzatának egyhangú támogatásával köztestületté alakult. A tűzoltók ezt követően azt kérték az illetékes minisztériumtól, hogy a békési tűzoltók kapjanak ellátási területet is, vagyis Békésen, Tarhoson és Bélmegyeren bízzák a helyi tűzoltókra a tűzoltási feladatokat.

A politikus közlése szerint jelenleg Békéscsabáról érkezik a mentés, ami azt jelenti, hogy a megyeszékhely tűzoltói Békés város határába 13 perc alatt érnek, míg a helyi önkéntesek már nyolc perc alatt a helyszínen vannak.

Mint mondta, a tűzoltó egyesület rendelkezik a tűzoltáshoz szükséges megfelelő technikával, s ezt a békési képviselők is elismerték, amikor hozzájárultak, hogy immár köztestületként működjenek tovább.

Erdős Norbert szerint a békési tűzoltók harmadannyi, negyedannyi költséggel is el tudnák látni feladatukat, ha megkapnák a szükséges állami normatívákat, mint most a békéscsabaiak.

A képviselő írásban is jelezte a békésiek igényét Bajnai Gordonnak, aki válaszában leírta, hogy időközben felülvizsgálták a tervezett békési tűzoltóság működési igényét.

Ennek alapján megállapítható, hogy a három hivatásos önkormányzati tűzoltóság (Békéscsaba, Gyula, Szeghalom) riasztási és segítségnyújtási terve alapján a székhely és az érintett környező települések teljes körű védelmét biztosítani lehet.

Bajnai Gordon válaszában leszögezte azt is, hogy a jelenleg az ország mentő-tűzvédelmi alapellátásának egységes biztosítása a cél, így a tűzvédelmileg ellátott térségekben központi költségvetési forrásból nem támogatható új önkéntes tűzoltóság létrehozása.