Líbia kéri az Arab Ligát, hogy szakítsa meg kapcsolatait Bulgáriával
2007. július 27., 17:07
Líbia azzal a kéréssel fordult a többi arab országhoz, hogy szakítsa meg diplomáciai és gazdasági kapcsolatait Bulgáriával - jelentette pénteken egy londoni székhelyű arab internetes napilap.

Tripoli ezt azért kéri, mert a bolgár államfő megkegyelmezett annak az öt bolgár ápolónőnek és egy palesztin orvosnak, akit Líbiában halálra, majd életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéltek, végül pedig elengedtek Bulgáriába.

"Líbia tegnap kérte az Arab Liga azonnali összehívását, hogy a szervezet megvitassa: az arab országok egységesen meg tudnák-e szakítani diplomáciai, pénzügyi és gazdasági kapcsolataikat Bulgáriával" - olvasható a Líbia aj-Jum című honlapon. A kérés teljesítésének lehetőségét az Arab Liga hétfői rendes ülésén vizsgálja meg.

Líbiai tisztségviselőt egyelőre nem lehetett megszólaltatni az Arab Ligához intézett kéréssel kapcsolatban, azonban hivatalos forrás közölte, hogy Bagdadi Mahmúdi miniszterelnök, Abderrahman Salgam külügyminiszter és más tisztségviselők szombaton 11 órakor sajtótájékoztatón ismertetik a bolgár egészségügyi dolgozók szabadon bocsátásának körülményeit.

Szerdán a líbiai külügyminisztériumba kérették Bulgária tripoli nagykövetségének első titkárát, és az észak-afrikai ország rajta keresztül hivatalosan tiltakozott amiatt, hogy Georgi Parvanov bolgár elnök kegyelemben részesítette azt az öt bolgár ápolónőt és a palesztin származású, de bolgár állampolgárságú orvost. A tiltakozó jegyzék szerint Bulgária ezzel megszegte a két ország között 1984-ben kötött kiadatási egyezményt. Líbiai érvelés szerint az egyezménynek nincs olyan pontja, amely kilátásba helyezi a kegyelem gyakorlásának a lehetőségét.

Előtte a HIV-fertőzött líbiai gyermekek családjai az egészségügyi dolgozók újbóli letartóztatását követelték. Közleményük szerint az Interpolnak kellene újra letartóztatnia a gyermekek szándékos megfertőzésével vádolt egészségügyi dolgozókat, és az elítélteknek le kellene tölteniük életfogytig tartó börtönbüntetésüket, amellyel a halálos ítélet megváltoztatása után sújtották őket.

A családok úgy vélik: a gyermekek megfertőzése része a muzulmán világ, ezen belül a Líbia aláásására irányuló nyugati törekvéseknek, és a bolgár elnök kegyelmi intézkedésével semmibe vette a nemzetközi jogot.

A bolgár külügyminiszter-helyettes pénteken a BNR közszolgálati rádiónak nyilatkozva elmondta: Líbia eddig hivatalosan nem közölte Bulgáriával, hogy meg akarja vele szakítani diplomáciai kapcsolatait, és Szófiának arról sincs hivatalos értesülése, hogy Tripoli az Arab Ligához fordult az ügyben.

MTI - fidesz.hu