Titkos gazdaság
2007. július 28., 10:54
Vajon a Kóka benne van még, vagy a pénzügyi-gazdasági kormányzat már rá sem bagózik, amikor degenerált ötletekkel sokkolja a közvéleményt? A szoclib oldal óriási rutint szerzett az ország tönkretételében, így a folyamatos károkozás minden valószínűség szerint Kóka nélkül is flottul megy, ezért nem kell feltétlenül minden idióta gazdasági agyrém hátterében a derék pártelnököt keresni.

A jólétünk megteremtésén ügyködő agytröszt minden idők legkártékonyabb gazdasági minisztere nélkül is "tökéletesen" határozatképes, például a titkosított költségvetés ötletét sem lehet egyetlen "szerző" nyakába varrni, ilyen baromság kiagyalásához kollektív fejtörés szükségeltetik. Hiszen miért ne titkosíthatnák a költségvetés, a kormány gazdaságpolitikájának, gazdasági stratégiájának adatait, számait, terveit, amikor gyakorlatilag eddig is titkosak voltak? Öt éve folyamatosan hazudoztak; legyünk nagyvonalúak: téves adatokat közöltek a pénzügy, a gazdaság helyzetéről, kilátásairól, stratégiai feladatairól és lehetőségeiről, tehát öt éve a magyar költségvetés valós számai titkosítva vannak. Olyannyira, hogy még a pénzügyminiszter meg a miniszterelnök is nap mint nap más adatokra hivatkozva beszél bele a vakvilágba. Halvány sejtelmük sincs a gazdaság helyzetéről, a pénzügyek állásáról, dunsztjuk sincs, hogy különböző pénzek honnan folytak be, hova folytak el. A miniszterelnök tavalyi bejelentése szerint a szoclib kormányok alatt 8000 milliárd forinttal költött többet az ország annál, mint amennyit megtermelt. Ezt az összeget még ő is könynyen kiszámolhatta, hiszen adott idő alatt ennyivel nőtt az államadósság. Nagyobb baj, hogy lila gőze sem volt, ugyan mire ment el az a 8000 milliárd forint, mert szociális jólétnek, anyagi emelkedésnek nyoma sem volt. Épp ellenkezőleg: tovább apadt a középosztály, tovább nőttek a szegények és gazdagok közötti különbségek. Az elmúlt években a költségvetés milliárdjai bizony titokban szívódtak fel. Titokban, senki által nem hallhatóan dübörgött a gazdaság, titokban csökkentették az adókat és az egyéb közterheket, titokban növelték a fizetéseket. Egyedül és kizárólag Dávid Ibolya látja át az előző öt esztendő költségvetési történéseit, szerinte minden elherdált többletpénz ott van az elszegényedett s mind jobban elszegényedő rétegek zsebében. Jól jönne egy valóban titkos költségvetés, mert képzeljük el, minő könnyebbség lenne, ha ennek a népnyúzó, önjelölt társulatnak minden álma, ötlete, terve, elképzelése, határozata, megnyilvánulása titokban maradna, s nem a normális embereket nyomorgatná.

Persze tudjuk, ha már kormányon vannak, nem csinálhatnak titkos költségvetést, mert az törvénytelen. Márpedig ők soha, még véletlenül sem követnek el törvényszegést, nem úgy, mint a Fidesz, amelyik képes volt kétéves költségvetést csinálni, amiről még a csecsemő is tudta, hogy hamisított, szándékosan félrevezető, jogtipró, antidemokratikus és populista. A Gyurcsány-kormány hároméves költségvetést készít elő, mert az vitathatatlanul jogállami, átlátható, racionális, közösségteremtő, igazságos és reformer. Kiszámíthatóbbá teszi az államháztartás működését - mondja Veres János, aki nemhogy három évre, de három napra sem képes előre látni a hazai gazdaságban várható folyamatokat. Ezeknek olyan hosszú távú költségvetés kellene, amelyik automatikusan kiszámolja és végrehajtja saját magát - persze titokban -, hogy az elvtársak végre zavartalanul összeszámolhassák, mi maradt a zsebükben a rendszerváltozás után.

Ugró Miklós, Magyar Nemzet