Japánban a Liberális Demokrata Párt vereségét vetítik előre az exit poll eredmények
2007. július 29., 15:23
A kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) vereségét vetítették előre a vasárnapi szenátusi választások után közzétett exit poll eredmények és előrejelzések.

Abe Sindzo kormányfő elismerte a vereséget, ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem kíván lemondani - közölte az NHK televíziós állomás.

A szavazók a szenátus 242 mandátumának a feléről döntöttek. Az NHK szerint az LDP és koalíciós partnere, a buddhista színezetű Új Komeito párt 39-55 mandátumot szerez a szenátusban, de a többség megtartásához 64 helyre lenne szükség.

Később az NHK azt jelentette, hogy Abe Sindzo vezette kormányzó konzervatív tábor a többség elvesztése ellenére is kormányon maradhat, mert keményen kézben tartja a sokkal fontosabb alsóházat, ám így is politikai bénulás fenyeget.

Abe Sindzo tíz hónappal ezelőtt lett kormányfő. Az eltelt időben a szigetország közvéleményét sokkhatásként érte az állami nyugdíjrendszer csődje, amely különösen érzékenyen érinti a gyorsan elöregedő japán társadalmat. Ezenkívül Abe kormányának több tagja keveredett korrupciós és egyéb botrányokba az elmúlt hónapokban.

MTI - fidesz.hu