Bús Balázs a Sziget szemétszállításáról
2007. július 30., 16:10
A Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő Budapest, III. kerület Hajógyári szigeten található területen felhalmozott vegyes hulladékokról az alábbi közleményt adta ki Bús Balázs, Óbuda polgármestere.

A nevezett területre 2007. június hónapban mintegy 160 - 200 m3 - nyi illegális építési törmeléket és földet helyeztek el ismeretlen személyek. A törmeléket a terület tulajdonosával kötött megállapodás értelmében a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft. saját költségén, külső vállalkozó segítségével elszállíttatta.

A Hajógyári sziget keleti oldalán található, középső - ugyancsak Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő - területről a Sziget Kulturális Menedzser Iroda Kft 2007. júniusától folyamatosan megkezdte az évek óta termőfölddel borított egyéb jellegű hulladék elszállíttatását és a hajléktalan tanya felszámolását is. A szállítás eredményeképpen a mintegy 10.000 m3-es földhalmazból a mai napig kb. 2.800 m3 maradt.
A Sziget 2007 Fesztivál rendezvényének közelsége miatt a szállítást a hét közepétől felfüggesztik, a területet zárt fémkordonnal vették körül, így a látogatók elől elzárták.

A főváros köztisztaságáról szóló 48/1994. (VIII. 1.) Főv. Kgy. rendelet 3. § (1) bekezdés b) pontja alapján az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) köteles gondoskodni a beépítetlen telekingatlan tisztán tartásáról és gyommentesítéséről.

A fenti rendelet értelmében a Fővárosi Önkormányzatot, mint a nevezett terület tulajdonosát Óbuda-Békásmegyer Önkormányzata, mint eljáró illetékes hatóság, döntésével felszólítja a jelenlegi állapot megszüntetésére, az ott felhalmozott hulladék elszállíttatására, a terület eredeti - felhalmozott hulladék elhelyezése előtti - állapotának visszaállítására.

Budapest, 2007. július 30.

Bús Balázs
polgármester