Tőkés és Markó folytatja a párbeszédet
2007. július 30., 17:07
A párbeszéd folytatásában egyezett meg hétfőn Kolozsváron Markó Béla, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnöke és Tőkés László református püspök, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöke.

Markó és Tőkés közös sajtótájékoztatón bejelentette: közös munkacsoportot hoznak létre, amelynek tagjai megpróbálják majd augusztus 24-ig egyeztetni a két fél által benyújtott javaslatokat. Azután nyilatkoztak így, hogy az RMDSZ és az egyházfőt független európai parlamenti képviselőjelöltként támogató hat erdélyi magyar civil szervezet küldöttségei találkoztak egymással.

Az EMNT Tőkés szerint egy "radikálisabb" javaslatcsomagot terjesztett elő. Ennek egyik pontja a rendszerváltást sürgeti az erdélyi magyar közéletben. Konkrétan azt javasolják, hogy az RMDSZ kezdeményezze a romániai párttörvény és a választási törvények kisebbségi szempontból szerintük diszkriminatív rendelkezéseinek módosítását, és egyebek között szorgalmazzák a magyar szervezetek politikai versenyét Székelyföldön.

Markó Béla szerint azonban nincs szükség rendszerváltásra, de szemléletváltásra igen. Ezt követően Tőkés megjegyezte: kompromisszum tárgyát képezheti, hogy milyen mértékű változásra van szükség, majd úgy értékelte: önmagában is nagy dolog, hogy sikerült találkozniuk. A püspök jelezte: hajlik arra, hogy az RMDSZ listáján induljon, de csak azután dönt erről, ha valamilyen konszenzust sikerül kialakítaniuk augusztus végéig.

Az MTI kérdésére egyik vezető sem kívánt részletekbe bocsátkozni az elképzeléseket illetően, de az RMDSZ elnöke hangsúlyozta: úgy gondolja, hogy a két elképzelésben sok olyan javaslat található, amelyek egybeesnek, vagy hasonlítanak egymásra. Ezért Markó szerint minden esély megvan arra, hogy megegyezzenek. Hangsúlyozta: például abban valószínűleg egyetértenek, hogy szükségesek a romániai magyarság számára a különböző autonómiaformák, az anyanyelvi oktatás tekintetében jelentős változásra van szükség, mint ahogy Erdély infrastrukturális fejlesztése is elengedhetetlen.

Markó közölte: augusztus végén várhatóan ismét találkozik Tőkéssel, és reméli, hogy addigra már létrejön az az egyezség, amely a további együttműködés alapját képezheti.

mti - fidesz.hu