Bajban van Budapest
2007. július 31., 11:57
Szinte szóról szóra bevált Atkári János volt főpolgármester-helyettes egy évvel ezelőtti prognózisa: a városházán ezekben a napokban is gőzerővel készülnek a még megmaradt közművagyon eladására, sok tízmilliárd forintos bevétel előteremtésére, miközben a főváros fejlesztéseihez és a működéshez együttesen százmilliárdok hiányoznak. Bár a balliberális városvezetés eddig rendre cáfolta, az ellenzék szerint egyértelmű, hogy a családi ezüst kiárusítása a négyes metró esztelen beruházásának mindenáron való befejezését szolgálja.

Utolsó privatizációs rohamjukra készülnek a főváros MSZP-SZDSZ-es vezetői, információnk szerint a városházán készítik elő a maradék önkormányzati vagyon, elsősorban a nagy közszolgáltató cégekben, a Főgáz Zrt.-ben és az Elmű Zrt.-ben birtokolt részvények eladását. Nem hivatalos becslések szerint több tízmilliárd forintos bevételhez jutna a főváros, amellyel az önkormányzat ideig-óráig leplezhetné egyre súlyosabb működési és fejlesztési válságát.

- Pontosan tudom, hogy mekkora az értéke az utolsó nagy csomagnak, a Főgáz és az Elmű részvényeinek, azonban amikor a város szolgálatába szegődtem, megfogadtam, hogy még Demszky kérésére sem leszek hajlandó üzleti titkot sérteni, így nem mondhatom meg, mennyit ér az önkormányzat kiárusítandó vagyona - nyilatkozta lapunknak Atkári János volt főpolgármester- helyettes, Demszky Gábor egykori jobbkeze. Hozzátette: az önkormányzat súlyos helyzetében a remélt bevétel csupán töredékét jelentené annak, amennyi a fővárosnak kell, és ez önmagában nem menti meg a bukástól. Azt, hogy nagy bajban van Budapest, a lapunkban tegnap ismertetett, az Európai Bizottság megrendelésére készített Gallup-felmérés is jól mutatja, amely szerint Magyarország fővárosa - lakóinak értékelése alapján - a kontinens városai közül az utolsók között kullog.

Emlékezetes, Atkári János volt az, aki már egy évvel ezelőtt figyelmeztetett a válság jeleire. A tavaly augusztusi likviditási, azaz folyó fizetési nehézségekkel összefüggésben akkor megjegyezte: hitelfelvétellel, a beruházások csúsztatásával még biztosítható a 2006-os költségvetés, azonban ez idén már gyakorlatilag lenullázzák az önkormányzatot, megszűnik a szolgáltató város, drasztikusan csökkennek a városrehabilitációra, az oktatásra, a egészségügyre, a szociálpolitikára fordítható összegek.

- Demszky-csomag készül jelentős közüzemi díjemelésekkel, a még fővárosi tulajdonú jelentős közművagyon, a Főgáz-és az Elmű-részvények eladásával. Ezt a tavalyi októberi önkormányzati választás előtt a városvezetés határozottan cáfolta, de Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ) főpolgármester- helyettes a 2007-es költségvetés előterjesztésekor is kijelentette: nem válnak meg az értékes részvényektől, csak annyit adnak el az úgynevezett portfólióból, amennyi ésszerű. A városvezetés az év elején a Fővárosi Közgyűlés elé terjesztette javaslatát a vagyongazdálkodás 2007. évi irányelveire. Ez szó szerint a következőket tartalmazta: "2006-ban közüzemi társaság privatizációjára vonatkozó koncepcionális javaslat benyújtására nem került sor, így 2007-ben nem kell privatizációval számolni".

Ehhez képest szinte szóról szóra valóssággá váltak Atkári János szavai: az idei költségvetésben először csaknem tízmilliárd forintot terveztek kivonni, többek között az oktatás, a kultúra, a szociálpolitika területéről, ám végül a drasztikus visszafogás koalíciós válsághoz vezetett, így - az MDF-fel gyakran kiegészülő - balliberális többség "csak" 6,9 milliárddal kurtította meg a büdzsét, miközben sorra terjesztették elő a stratégiai vagyon kiárusítási tervét. Így már a múlt évben eladhatóvá sorolták a Budapesti Erőmű Zrt. több mint 560 millió, a Díjbeszedő Zrt. csaknem 20 millió, az MVM Zrt. mintegy 120 millió forintos részvénycsomagját, továbbá jónéhány kft.-ben birtokolt papíron is túladtak.

Ikvai-Szabó Imrét tegnap hiába kerestük egész nap, telefonja ugyan kicsöngött, de hívásunkat egyszer sem fogadta. Bagdy Gábor, a KDNP fővárosi frakcióvezetője viszont arra emlékeztetett: a közgyűlésen előbb az Elmű-részvényeket nyilvánították eladhatóvá, majd a nyári szünet előtt - MDF-es szavazatokkal - a Főgáz-részvények értékesítésének előkészítéséről döntöttek. Utóbbi esetben Hagyó Miklós MSZP-s főpolgármester nyilvános ülésen kijelentette: "A privatizációs tanácsadó kiválasztására indítandó közbeszerzési eljárás nem jelent privatizációt. A határozat egyébként 2007. augusztus 31-i határidőt adott a főpolgármesternek az előbbi feladatra.

- A jól prosperáló Elmű tavaly 1,6 milliárd, a Főgáz pedig 2,3 milliárd forint osztalékbevételt jelentett a fővárosnak. Határozottan állítom, hogy a privatizációból remélt több tízmilliárdot az immár százmilliárdos hiánnyal küszködő négyes metró beruházására kívánják fordítani, különösen úgy, hogy a városvezetés által biztosra vett uniós támogatás egyre távolabbinak tűnik - tette hozzá.

mno.hu