Róka szava kicsit ér
2007. augusztus 1., 08:49
Móra Ferenc munkásságát nem lehet eléggé méltatni - beleértve a Zengő ábécét is. E halhatatlan műben szerepel a következő sorpár: "Patak partján pipitér, / Róka szava kicsit ér." A pipitért már kicsiny gyermekként is értettem, ám a róka szava komoly fejtörést okozott. Ha a ravaszdi szavahihetőségét ilyen markáns módon lehet minősíteni, miért van szükség újbóli intésre? Ha a róka definíciószerűen hazudik, miért tudja újra és újra megtéveszteni hallgatóságát?

Azóta felnőttem, de a dilemma a régi. A minap levélben fordult az egészségügyi tárcához a kórházszövetség, mert kiderült: az emelt összegű vizitdíjból és kórházi napidíjból is csak háromszáz forintot tarthatnak meg a szolgáltatók. Az egészségügyi tárca mossa kezeit: nem tervez változtatást a szabályozásban. A lóvá tett kórházigazgatók meg verhetik a fejüket a falba, mert hittek a lompos farkú vörösnek. Korábban ugyanis az egészségügyi vezetők mindegyike úgy nyilatkozott, hogy a vizitdíj egésze a szolgáltatóknál marad. Talán még emlékeznek a drága kormányzati kampányra: a tévéképernyőn három százforintossal szemléltették, hogy csupán ilyen bagatell összeg a bevezetendő vizitdíj; ennyit a legtöbb helyen egy fagylaltért vagy egy korsó csapolt sörért is elkérnek. Én - köszönhetően a Móra Ferenc-i útmutatásnak - már akkor gyanút fogtam, s nem azért, mert a mutogatott fémpénzek kétszínűek voltak. Nyilvánvalónak éreztem, hogy ez csak a beetetés szakasza: előbb lenyomják a torkunkon a háromszáz forintot, de lesz ez még háromezer is. A műfajteremtés az igazán kemény dió, azután már a dió árát tetszőlegesen lehet emelni. Hamarosan ki is derült, hogy lesz emelt vizit- és kórházdíj: hatszáz meg ezer forint. A jónépet azzal csitítgatták, hogy a kipengetett summa az orvosoknál meg az intézményeknél marad - ez a talpig becsületes kormányzat így harcol az erkölcsöket megrontó paraszolvencia ellen. Persze megint hazudtak, pedig nincs kampány, amikor szerintük bevett norma, hogy a választási program és a kormányprogram között száznyolcvan fokos eltérés legyen. Ezt persze borítékolni lehetett volna, hiszen már a vizitdíj fogantatásakor is valótlant állítottak. Pokorni Zoltán akkor - tavaly szeptember elején - emlékeztetett a tavaszi tévévitára, amikor Gyurcsány Ferenc azt mondta Orbán Viktornak: "Elnök úr, ön tisztességes ember, nem akarhat igaztalanul győzni, nem akarhatja hazugságra építeni kampányát" - és kérte Orbánt, vonja vissza, hogy a kormány gyakorlatilag vizitdíj és ágydíj bevezetésére készülne. Azóta tudjuk: Gyurcsány Ferenc a saját fogalmai szerint sem úriember. Nyilván megtévesztette Veres János pénzügyminisztert is, aki a döntés előestéjén még így nyilatkozott Az Este című tévéműsornak: "Én azt gondolom, hogy vizitdíj nem lesz Magyarországon." Lett. Molnár Lajos akkori szakminiszter kifejtette: az egységes, háromszáz forintos vizitdíj teljes összege a szolgáltatóknál, az egészségügyi intézményeknél, illetve a háziorvosoknál és fogorvosoknál marad, amit fejlesztésre, bérköltségre és minőségjavításra fordíthatnak majd. Utódja, Horváth Ágnes 2007 februárjában - még államtitkárként - így fogalmazott egy interjúban: "A pénz egyébként ott marad a szolgáltatóknál, amelyből minőséget tudnak fejleszteni, vagy az orvosok bérét tudják megemelni." Nem azt mondta, hogy a pénz egy része marad ott; tehát ő is hazudott: Horváth Ágnes nem úrinő.
Gyurcsány a Népszabadságban úgy vélte: "az őszödi a legszenvedélyesebb igazságbeszéd volt a rendszerváltozás óta", "de a mi hitelességünket politikánk sikere fogja meghatározni". Íme, a politikájuk. Szobrot Móra Ferencnek Balatonőszödre!

Csontos János - Magyar Nemzet

fidesz.hu