Testvértelepülési találkozó Hidasnémetin
2007. augusztus 2., 14:51
A Felviéki Fesztivál ugyanazt a küldetést tölti be Szlovákiában, mint idehaza Magyarországon: a minőségi magyar kultúrát népszerűsíti. Más szóval a minőségi magyar kultúra ünnepe. Idén ezt szó szerint is lehet venni, lévén hogy a fesztivál programsorozatába testvértelepülési találkozót is beiktattak. Három magyarok lakta falu, a ma Szlovákiában található Bizita, valamint a honban maradt Hidas és Hidasnémeti ünnepel augusztus 4-én és 5-én, mégpedig Hidasnémetin. A két napos programsorozat címe: "Felvidéki Fesztivál - testvértelepülési találkozó".

Hidasnémeti szomszédságában található Buzita, de már az országhatár túlsó oldalán, a Kassai-medence délnyugati részében. A község első írásos emléke II. Béla király uralkodásának idejéről, 1138-ból származik. Jelenleg 1160, túlnyomó többségben magyar nemzetiségű lakosa van. Magyar tanítási nyelvű alapiskoláját a Kanyapta-menti települések gyermekei is látogatják. A környék egyik legszebb kultúrháza és szabadtéri színpada is itt található, amely számos népművészeti ünnepélynek adott otthont. Amíg Buzita és Hidasnémeti egyaránt az egykori Abaúj vármegyében van, Hidas községet a térképen jóval odébb, a Mecsek lankáin kell keresni. Az egykori bányászfalut azért lehet mégis a Felvidékhez kötni, mert a II. világháború után nem csak menekült székelyeket, de az akkori Csehszlovákiából kitelepített magyarokat is befogadta.

Augusztus 4-én a hidasnémeti művelődési házban Helyünk és szerepünk az Európai Unióban címmel megrendezendő konferenciával, valamint az ahhoz kapcsolódó kiállítással veszi kezdetét a testvértelepülési találkozó, amely Buzita, Hidas és Hidasnémeti közötti testvértelepülési szerződés megerősítésével folytatódik. A kulturális találkozó délután 18 órakor kezdődik.

Először a Hidas Néptánc Egyesület, majd a Hidasi Sky Dance és Modell stúdió bemutatója következik, amely után Lőcsei Ákos mesemondó és Zombor Zsolt táncdalénekes műsora következik. A napot autós ügyességi verseny és könnyűzenei koncert zárja le. Másnap délelőtt 10 órakor Zsibongó címmel gyermekek számára rendeznek játékos vetélkedőt, a városi sportpályán pedig Hidas és Hidasnémeti labdarúgói mérik össze erejüket és ügyességüket. A kulturális találkozó délután 14 órakor folytatódik. Először az Abaúj Hagyományőrző Népi Együttes, majd a Buzitai Citerazenekar, aztán a Hidas Néptánc Együttes, végül a Tizenhárom Komédiás Színjátszó Kör előadása következik. 16 órakor tűzzsonglőrök műsora lesz, majd a hidasi Kardoss Színjátszókör előadása következik. Aradszky László műsora 18 órakor kezdődik, amely után ősmagyar lovas haditornát nézhetnek meg az érdeklődők, a napot pedig az R-Go együttes koncertje zárja, amely 20:30-kor kezdődik.

Jezsó - fidesz.hu