Megemlékezés a roma holokauszt áldozatairól
2007. augusztus 2., 16:04
Megemlékezést tartottak csütörtökön az egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs táborban a roma holokauszt áldozatairól.

Szerte Európából romák százai, köztük túlélők és az áldozatok leszármazottai, valamint kormányok magas rangú képviselői vettek részt a roma holokauszt emléknapjának rendezvényén. Az egybegyűltekhez intézett levelében Janusz Kaczmarek lengyel belügyminiszter hangsúlyozta, mennyire fontos emlékezni arra a szenvedésre, amelyet a náci Németország okozott a romáknak.

"Emlékeznünk kell a roma holokausztra" - húzta alá Kaczmarek. Hozzátette: "a lengyel kormány ügyel arra, hogy ne halványodjon el e szörnyűség emléke, és az ország következő nemzedékei tisztában legyenek azzal, milyen tragikus sorsuk volt a lengyel romáknak".

A második világháborús roma holokauszt áldozatainak számáról nincs pontos adat, a különféle becslések 200 ezertől 800 ezerig terjednek. A becslések általában megegyeznek abban, hogy a nácik az általuk megszállt országokban a romák mintegy felét pusztították el. Az auschwitzi haláltáborba már 1941-től vittek cigányokat, két évvel később pedig már külön barakkokat létesítettek a számukra. Az 1943 februárja és 1944 júliusa között odaszállított 21 ezer roma közül 1700 "tífuszgyanús" embert azonnal a gázkamrákba vittek. Az életben hagyott foglyok közül sokan tífuszban, hasmenésben vagy más betegségben pusztultak el, sok gyermeken pedig Josef Mengele hírhedt náci orvos végzett embertelen orvosi kísérleteket. Néhány száz auschwitzi roma fogoly úgy élte túl a haláltábort, hogy a nácik németországi munkatáborokba deportálták őket még a "végítélet" előtt.

MTI - fidesz.hu