Népszavazás az egri kórház privatizációjáról - fellebbez a Fidesz
2007. augusztus 3., 10:51
Fellebbez a Fidesz a bíróság döntése ellen, amellyel elutasította az egri kórház funkcionális privatizációjának megakadályozása érdekében kezdeményezett referendum aláírásgyűjtő íveinek hitelesítését - tájékoztatta a hevesi megyegyűlés Fidesz Polgári Frakciójának vezetője pénteken az MTI-t.

A Heves Megyei Bíróság döntésével szemben a másodfokon illetékes Fővárosi Ítélőtáblához nyújtottak be fellebbezést - közölte Tatár László.

A politikus úgy vélekedett, hogy alapvető demokratikus jogokat sért az ívek hitelesítésének elutasítása.

Ezt az érvelésüket alkotmányjogászok szakvéleményével is alátámasztják a bírósághoz eljuttatott jogorvoslati kérelemben - tette hozzá a frakcióvezető.

Nem bocsátható népszavazásra a Fidesznek az egri Heves Megyei Markhot Ferenc Kórház ügyében kezdeményezett kérdése - döntött korábban, nem jogerős ítéletében a Heves Megyei Bíróság.

A bíróság igazat adott azoknak a magánszemélynek, akik szerint a kérdés nem válaszolható meg egyértelműen, sőt azért is népszavazási tilalom alá esik, mert érinti az önkormányzat költségvetését.

"Elutasítja-e ön, hogy a Markhot Ferenc Megyei Kórház kikerüljön nem önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaság kezébe?" - így szólt az a kérdés, ami ellen magánszemélyek kifogást nyújtottak be, miután a főjegyző már hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket.

Korábban egyébként a Heves Megyei Bíróság egy hasonló ügyben jogerősen úgy döntött, hogy a gyöngyösi kórház esetében egy szinte teljesen azonos kérdés nem bocsátható népszavazásra. A mostani kérdés csupán annyiban tér el a gyöngyösi kórházzal kapcsolatostól, hogy abban a Bugát Pál Kórház neve szerepelt.

Benkár József főjegyző a kezdeményezés bejelentésekor az MTI-nek elmondta: tudomása szerint még soha nem volt Magyarországon olyan népszavazás, ami egy megyére terjedt volna ki. A népszavazás kiírásához 40 ezer aláírást kellene összegyűjteni.

MTI - fidesz.hu