Látványásatások az Aquincumi Múzeumban
2007. augusztus 3., 17:05
Aquincumban augusztusban folytatódnak a látványásatások, a háromhetesre tervezett feltárások során a budapesti múzeum látogatói közvetlen közelről kísérhetik figyelemmel a régészek munkáját.

"Ennek az a lényege, hogy miközben mi dolgozunk, a múzeum látogatói odajöhetnek, kérdezhetnek, mi pedig válaszolunk. Megnézhetik, hogy milyen leletek kerülnek elő, s ezekkel mit csinálunk, megismerhetik, hogy milyen eszközeink vannak, milyen módszerekkel dolgozunk" - mondta az ásatást vezető régész, T. Láng Orsolya pénteken az MTI-nek. Hozzátette: az emberek többsége nem tudja, mit csinál egy régész, az ásatások ugyanis zömmel építkezésekhez kapcsolódnak.

"Egy lakópark, vagy üzletközpont építkezése üzemi terület, ahová az emberek nem jöhetnek be, ezért kevés fogalmuk van a munkánkról" - hangsúlyozta T. Láng Orsolya.

Ismertetése szerint hasonló látványásatások Aquincumban a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával (NKA) már folytak 2004-ben és 2006-ban, ezek során a római kori polgárváros iparos-negyedének egyik épületét tárták fel.

Az épületet a Kr. u. I. század végén vagy a II. század elején emelhették. A legkevesebb öt alkalommal átépítették, jelenlegi alakját a III. század elején nyerte el.

Mint T. Láng Orsolya elmondta, az itáliai mintára épült átriumos ház tulajdonosai tehetős iparosok lehettek; műhelyük a II. század közepétől kezdve enyvfőzéssel és bőrkikészítéssel foglalkozott és a polgárváros legforgalmasabb főútjára nyílt. Az előző két ásatási szezonban az ipari helyiségeket tárták fel.

A leletekkel kapcsolatban kifejtette, hogy 2004-ben sok pénzérmére, míg tavaly egy úgynevezett szövőkártyára bukkantak. "Ez egy csontból készült lyukacsos tárgy, a tetején delfinek vannak kifaragva. Ezzel szalagot, övet szőttek a római asszonyok. Nagyon különleges, nem nagyon maradt fenn több hasonló a Római Birodalomból" - mutatott rá T. Láng Orsolya.

Szavai szerint az idén az egykor falfestményekkel díszített, padlófűtéses lakószobák feltárása a cél. A feltárás helyszínén archeometriai vizsgálatok is folynak.

Kiemelte, hogy a talaj geológiai vizsgálata révén megismerhetők a korszak éghajlati sajátosságai, a valamikori dunai árvizek jellege. Botanikusok és archeozoológusok pedig az egykori növényzetről és állatvilágról segítenek képet alkotni.

T. Láng Orsolya tájékoztatása szerint az ásatások során előkerült falakat, padlózatot konzerválják. "Ez nem azt jelenti, hogy 'visszaépítjük' a római kori házat, hiszen nem tudjuk, hogy pontosan hogy nézett ki, hanem 60-80 centiméter magasságig, amíg műemlékileg hiteles, helyreállítjuk. Azt tudjuk, hogy hol voltak az eredeti római kori padlószintek, azokat helyreállítjuk, a falakat bizonyos szintig fel kell húzni, de meg kell jelölni, hogy hol az eredeti fal, s hol a helyreállítás" - mondta.

MTI - fidesz.hu