Demszky hülyének nézi a budapestieket
2007. augusztus 5., 11:57
Tarlós István elmondta: azért hívott össze a sajtótájékoztatót, mert megelégelte, hogy - különösen az elmúlt napokban - Demszky Gábor egyszerűen hülyének nézi a budapestieket. "Ködösít, tényeket elhallgat vagy kozmetikáz, halandzsázik, ígérget, most már egyértelműen átveri Budapest népét" - fogalmazott.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője felidézte, hgy sajtóhírek szerint a főpolgármester legújabban - liberális vezető létére - a tényeket firtató szerkesztőségeket megszűnéssel fenyegeti. Mindezt következmények nélkül - tette hozzá, és leszögezte: mindazok felelősek a város sorsáért, akik ezt neki 17 év után is elnézik; érthetetlen módon őt még mindig sokkal jobban kíméli a sajtó, mint bármelyik más politikust - jegyezte meg. Ezt alátámasztva felsorolta: Demszky Gábor megúszta a BKV csődjét, a Combino-ügyet, a metróügyet (eddig legalábbis), a tömeges iskolabezárásokat, a kulturális intézmények visszafejlesztését, azt, hogy a lakosok értékelése eredményeként 75 európai város közül Budapest a megalázó 61. helyre szorult egy felmérés szerint, és megúszta azt is, hogy egy útfelújítás vagy közmű-kiváltás kétszer-háromszor annyi ideig tart a magyar fővárosban, mint egy normális helyen. "Budapest biztonságos, dinamikusan fejlődő világváros" - idézte a főpolgármestert a frakcióvezető, hozzáfűzve, hogy Demszky egyszerűen emberileg is alkalmatlanná vált a főváros vezetésére.

A főpolgármester közérdekű adatokkal manipulál

Tarlós István felsorolta azokat az ügyeket, amelyekben a főpolgármester mellébeszél, s manipulálja a közvéleményt. Ilyen például, hogy nem árulja el pontosan, a fővárosnak mennyi pénze van hitelből, mint ahogy azt sem tudjuk tételesen, hogy a város adósságai és tartalékai milyen arányban állnak egymással. Demszky soha nem tényekkel dolgozik, pedig nem volna bonyolult dolog; nem általánosságokat, hanem konkrét számsorokat kellene közölni, így csak a halandzsa van, a duma, a mellébeszélés és félrevezetés - hangsúlyozta Tarlós István.

A BKV-átszervezéssel kapcsolatban a politikus elmondta: százmilliós nagyságrendű díjazás ellenében nemrég világították át a céget, ehhez képest egy határozati javaslat értelmében a városvezetés ezt újra meg akarja tenni, méghozzá 320 millióért. Két egymást követő átvilágítás ilyen rövid időn belül, miközben a BKV 75-78 milliárdos adósságállományából az egész átszervezés következtében egy fillér sem tűnik el, az adósságállomány kezelésére pedig a vezetésnek még csak ötlete sincsen - jegyezte meg Tarlós.

Rámutatott: miközben a főpolgármester az elővárosi közlekedési rendszer megvalósításával henceg, ennek egyetlen eleme sem valósult meg. Azt sem tudni, mi az igazság az ELMŰ- és gázmű-részvények eladásával kapcsolatban, sorolta tovább Tarlós István, hiszen miközben Demszky Gábor azt állítja, nem akarja azokat eladni, több tízmilliós nagyságrendben privatizációs tanulmányterveket készíttet.

Metrómánia

A metróügyről szólva a politikus megjegyezte: a főpolgámesternek nem kellene csodálkoznia azon, hogy ilyen lassan halad a metrófúrás és hogy kevesen dolgoznak a helyszínen, mert minderre a szerződés lehetőséget ad a kivitelezőnek. Mint mondta, a szerződések nagy részét a főváros annak idején több százmilliós értékben fedezet nélkül kötötte meg. "Hogy köthet a főváros ilyen szerződéseket, amelyek csak a 2010-es befejezési határidőre alkalmaznak minimális szankciókat, a részátadásokra egyáltalán nem?" - tette fel a kérdést Tarlós utalva arra, hogy sem a Fővám tér, sem az Alsó-rakpart nem lesz kész határidőre. Rámutatott: ezekért a felelőtlenül, a város kárára megkötött szerződésekért egyértelműen Demszky Gábort terheli a felelősség.

Demszky most sem beszél az uniós önrész fedezetének nehézségeiről - fejtette ki Tarlós István. Miből fog a kormány az önrészre pénzt adni, miközben a konvergenciaprogram miatt erre egyetlenegy fillér sincs? - tette fel a kérdést. A főpolgármester nem beszél arról sem - sorolta tovább -, hogy az ilyen nagyságrendű projektek, mint a metró, maximum 50 százalékát finanszírozza az unió a gyakorlat szerint, márpedig a remélt egymilliárd euró bőven meghaladná ezt az összeget. Ki mondta, hogy az unió a magyar kormány kedvéért el fog térni ettől? - kérdezte Tarlós István. Felhívta a figyelmet arra, hogy a liberális városvezető nem beszél arról sem, hogy a metróprojekt belső tartalmán uniós nyomásra változtatni kellett, amelynek költségeiről, s arról, ki és miből fogja azokat fedezni, nem tudunk semmit. Demszky arról sem beszél, hogy az unió a második ütemet még csak tárgyalni sem hajlandó, metrómániájában pedig nem törődik azzal, hogy ha a főváros csak a metróépítkezésre ekkora összegeket vesz igénybe az uniós kohéziós alapból, mi lesz a többi magyar nagyváros közlekedési fejlesztési támogatásával.

"Erről a helyről is követelem, hogy Demszky Gábor ne manipulálja és ne titkolja a közérdekű adatokat! Most például adja meg, hogy az útfelújításokra ebben az évben mennyit fizettek ki, és ezek a számlák mennyire köszönnek vissza az utak felújításának műszaki előrehaladottságával, megvalósultak-e a már kifizetett beruházások? Tételesen számoljon el a sajtó nyilvánossága előtt mindezzel a főpolgármester!" - szólította fel a városvezetőt Tarlós István.

Mint fogalmazott, "az ellenzék és Budapest lakosságának számottevő része megunta azt, amit Demszky ezzel a várossal művel". Épp ideje, hogy véget érjen az az időszak, amikor a főpolgármester csak beszél a levegőbe, mindenkit félrevezet, mindent manipulál, és ettől függetlenül létezik az a valóság, amelyről a közvélemény nem szerezhet tudomást.

fidesz.hu