Kína továbbra sem hagyott fel az újságírók zaklatásával
2007. augusztus 7., 10:08
Kína továbbra is zaklatja, megfélemlíti és őrizetbe veszi azokat a külföldi újságírókat, akik kényes témákról készítenek tudósításokat, és ezzel az ázsiai ország megszegi a sajtószabadságra vonatkozó ígéreteit - közölte kedden a Human Rights Watch (HRW) nemzetközi emberjogi szervezet.

A hatósági tisztségviselők interjúban való megszólaltatása, és néhány, korábban még tabunak számító kérdésben az újságírók dolga könnyebbé vált, de a Tibettel, az AIDS-szel és a különböző tüntetésekkel kapcsolatos témák gyakran végződnek a riporterek őrizetbe vételével és a külügyminisztérium általi bírálattal - olvasható a HRW közleményében. A kínai vezetés elméletileg lehetővé teszi a külföldi újságíróknak, hogy az olimpiával kapcsolatban az országban szinte bárhol szabadon készítsenek riportokat, azonban ez a könnyítés csak 2008. október 17-éig érvényes.

"Az olimpia eszméjének, a sportszerűségnek a semmibe vételét jelentik azok a próbálkozások, amelyekkel a kínai kormány a munkájukat végző újságírókat akarja megfélemlíteni és fogva tartani" - szögezi le Brad Adams, a HRW ázsiai igazgatója. Az Amnesty International (AI) nemzetközi jogvédő szervezet is elítélte Kínát, mert szerinte a 2008-as olimpiai játékok nem fogják beváltani a hozzájuk fűzött reményeket, nem hozzák el a nagyobb társadalmi szabadságot. A kínai hatóságok megszegték a játékok rendezési jogára szóló pályázatuk beadásakor tett ígéretüket azzal, hogy azóta csak nőtt a túlkapások száma az ellenzékiekkel szemben, valamint bebörtönöztek több újságírót, és nem engedik a társadalmi kérdésekkel foglalkozó kiadványok megjelenését. A Kínáról alkotott kép elhomályosulását és a pekingi olimpiai játékok jogosságát teszi kockára a kínai vezetés, ha az elkövetkezendő egy évben nem tesz határozott lépéseket az emberi jogok megsértése ellen - szögezi le az AI.

MTI - fidesz.hu