Benes dekrétumok: Slota megint nem tudja, mit beszél?
2007. augusztus 7., 17:47
Jan Slota szélsőséges szlovák pártvezér szerint nem jár kártérítés a felvidéki magyaroknak azért, mert a II. világháború után meghurcolták őket. Slota az egyik szlovák kormánypárt vezetője és mindezzel arra reagált, hogy az ellenzéki Magyar Koalíció Pártja kártérítést kíván benyújtani a Benes-dekrétumok miatt.

A Benes-dekrétumok nyomán keletkezett károk megtérítésére 1948-ban Magyarország kötelezte magát, Szlovákiának Magyarországgal szemben semmilyen kötelezettsége nincs, de ha már megint kártérítésről beszélnek, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) kész felvetni a kérdést, miszerint "azokat a szlovákokat kell kárpótolni, akik a Horthy-féle fasiszta Magyarország által 1938-ban elorzott szlovák" földön szenvedtek sérelmeket - áll Ján Slota kedden közzétett nyilatkozatában.

A Robert Fico kormányában koalíciós partnerszerepet betöltő, magyarellenes kirohanásairól elhíresült SNS-vezető nem először csillogtatja meg rendhagyó történelmi ismereteit. Slota ezúttal arra reagált, hogy az ellenzéki pozícióban levő Magyar Koalíció Pártja (MKP) jelezte: a szlovák parlament szeptemberben kezdődő ülésszakán olyan törvénytervezetet készül előterjeszteni, amely azt célozza, hogy a szlovák kormány erkölcsileg és anyagilag is tegye jóvá a felvidéki magyarok második világháború utáni sérelmeit, amelyek a meghurcoltatásukat törvényesítő Benes-féle dekrétumok nyomán keletkeztek.

MTI/MNO - fidesz.hu