Országos természetfilm-fesztivál Pusztaszeren
2007. augusztus 8., 09:26
Összesen hatvanhat alkotás szerepel a pénteken kezdődő III. Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztivál versenyprogramjában - tájékoztatta Csabai Ferenc szervező az MTI-t.

Az idei fesztiválra a hazai és határon túli magyar amatőr és professzionális alkotók 107 művet neveztek, a 41 órányi anyagból a zsűri válogatta ki a versenyprogramban bemutatandó alkotásokat - mondta a szakember.

A szelekció során elsősorban tematikus szempontok érvényesültek, vagyis a zsűri a versenyprogramba igyekezett minden, az alkotók által feldolgozott témakörből beválasztani egy vagy több alkotást. A kimaradt filmeket a fesztivál részeként információs vetítéseken láthatja a közönség - közölte Csabai Ferenc.

A 2000-ben elhunyt ornitológus, természetvédő és tanár, Csizmazia György nevét viselő filmes seregszemlén négy kategóriában versenyeznek az alkotók.

A reggel 9-től este 9-ig tartó vetítéseken a növények és állatok életét, a világ tájait bemutató filmeket, környezetvédelemmel, illetve az emberi életmóddal kapcsolatos alkotásokat, valamint könnyed vagy absztrakt hangvételű filmetűdöket láthatnak a nézők. Vasárnap délelőtt pedig a hazai természetfilmezés helyzetéről rendeznek kerekasztal-beszélgetést - ismertette a programokat a szervező.

Vasárnap, a fesztivál zárónapján az öttagú zsűri döntése alapján kategóriánként egy-egy professzionális, illetve amatőr alkotónak adnak át díjat, összesen egymillió forint értékben, a fődíjas alkotást pedig megvásárolja a Magyar Televízió - mondta Csabai Ferenc.

MTI - fidesz.hu